Az extrém felbontású felvételt teljes valójában egy kamionnyi szupertévé tudná csak együtt megjeleníteni.

Ellőtték az első felvételeket a világ legnagyobb digitális kamerájával abban a laborban, ahol fél éven át dolgoztak a Stanford Egyetem szakértői azon, hogy összeállítsák a monstrumot. Az első modell megtisztelő címe egy pagodakarfiolnak jutott.

3200 lett, maradhat?

A csillagászati kutatásokhoz készített szenzor bekerülhet a Guinness Rekordok Könyvébe is, hiszen 3200 megapixeles felbontásának egyelőre nincs párja. Hogy ez milyen részletességű képet eredményez, azt jól szemlélteti, hogy teljes megjelenítéséhez 4K UHD-s tévéből is 378-ra lenne szükségünk hozzá. Ha pedig 25 kilométeres magasságból lefotóznánk vele a földfelszínt, ki lehetne venni a képen egy golflabdát is.

 

 

A valóban csúcsteljesítményű fényképezőgépet 189 különálló, egyenként 16 megapixeles szenzor összedolgozásából alkották meg a kutatók. Ezeket 21, tutajnak hívott nagyobb táblákba rendezték. A szenzor árszintjével kapcsolatban jó támpontot ad, hogy a táblák darabja nagyjából 3 millió dollárba kerül.

Irány a csúcs

A kutatók természetesen nem saját szórakoztatásukra készítették el a kamerát, hiszen az a Chilében épülő új, következő generációs csillagvizsgáló központi eleme lesz. A Vera C. Rubin Obszervatórium a nagyjából 2700 méter magas Cerro Pachón hegy csúcsán épül és várja, hogy befogadhassa az amerikai laboratóriumban összeálló gigaszenzort.

A kamera a tervek szerint valamikor jövő év közepére kerülhet végleges állapotba, hogy onnantól kezdve tíz éven át kémlelhesse majd az eget. A csillagászok az új "csodafegyvertől" többek között jelentős előrelépést várnak a sötét anyag és sötét energia, a Naprendszer, a Tejút és általában a világegyetemben tapasztalható változások megértésében.

Piaci hírek

Az Amazon is elindítja saját cloudos játékplatformját

Az Amazon Luna többek között a Google Stadiának törhet majd némi borsot az orra alá. A frissen bejelentett streaming szolgáltatás nagy előnye lehet, hogy 2014 óta házon belül van a Twitch is.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.