Júniustól kezdhetik meg az első, a NAV rendszereivel online összekapcsolható kasszák gyártását, ha arra az MKEH is áldását adja.
Benyújtotta forgalmazási engedély iránti kérelmet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH) a Laurel Számítástechnikai Kft. két kasszatípusára, melyek alkalmasak a nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerivel történő online kapcsolatra. A benyújtott tervekben kétféle Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE) alkalmazása szerepel.

A BBox Informatikával közösen fejlesztett változat az újonnan telepített PC-alapú kasszákhoz alkalmazható (ezeket beépítik a pénztárgéphez tartozó adóügyi nyomtatóba, így kívülről nem is látható). A Sagemcom Magyarország Kft. által fejlesztett változat, amelyhez a Laurel kasszaszoftvere társul, a meglévő kasszákhoz és a kiskasszákhoz kapcsolgató. A rendszerhez a rendeletben előírt mobil adatátvitelt, a hozzá szükséges SIM chipeket mindkét esetben a Mobil Adat Kft. nyújtja.A MKEH-nél a labda A gyártó cégek vezetői szerint ha a hatóságok határidőn belül elbírálják és kiadják a forgalmazási engedélyeket, akkor legkorábban júniusban kezdhetik meg ezeknek az eszközök a gyártását.

Az új online kassza rendszerekben a Laurel cég saját Laura nevű kasszaszoftvere fut, amelyet az új törvényi elvárásokhoz igazítottak. Miután a szoftver együttműködik a világ négy legnagyobb gyártójának (IBM, NCR, Fujitsu, Wincor) a pénztárgépeivel, a magyar PC-kasszás felhasználóknak megoldást jelenthet a most bemutatott hazai rendszer.

Bessenyei István, a Laurel tulajdonos-ügyvezetője úgy véli, az új rendszerekkel kapcsolatban a a bolti informatikai rendszerek üzemeltetőinek lesz szükségük oktatásra, a kasszát kezelőknek nem.

Csúszó bevezetés Tavaly még Matolcsy György jelentette be, hogy az országban működő pénztárgépek és a NAV rendszereit online össze kívánják kapcsolni az adóelkerülés csökkentése végett. Ettől az intézkedéstől a kormány az áfabevételek 95 milliárd forintos növekedését várja. Később a rendelettervezet hatásvizsgálata végül 97,5 milliárd költségvetési bevétellel és 17 milliárd forint kiadással kalkulált.

A bevezetést eredetileg ez év április 1-jére tervezték, ám a határidőt végül végül május 1-re módosították azzal a kitétellel, hogy a NAV június 30-ig nem bünteti az átállás elmulasztását. Azok a kasszák, amelyek rendelkeznek elektronikus naplóval, akár 2013 végéig is működhetnek. Becslések szerint 200-250 ezer pénztárgépet érint a rendelet.

Várkonyi Gábor, az IVSZ pénztárgép munkacsoportjának vezetője, néhány hete még úgy nyilatkozott az egyébként a Laurel által működtetett onlinekassza.hu oldalon, hogy bár a pénztárgép-piac szállítóinál már folynak a fejlesztések, a hirtelen igény és a meggyorsított rendelések a mennyiségtől függetlenül egyrészt növelik a beszerzések árait, másrészt egyetlen, akárcsak néhány eurocentes alkatrész hiánya is késleltetheti a gyártást. Akkor Várkonyi úgy vélte, a 4. negyedévben a gépek nagy része már megfelelhet az új rendszer követelményeinek.

Támogatással is necces lesz a pénztárgépek bekötése
Pénztárgép-csere: egy hónapot nyertek a vállalkozók

Az új kasszák áráról egyelőre csak becslések vannak. A szaktárca szerint 100 ezer forint körüli összegbe kerül egy-egy új pénztárgép, a szakmai szervezetek szerint viszont drágább, legalább 120-140 ezer forint. A kormány pénztárgépenként 50 ezer forinttal támogatja a cserét, de csak abban az esetben, ha a kereskedő éves árbevétele 500 millió forint alatt marad, és nincs adótartozása. Egy cég, vagy kereskedő legfeljebb öt kassza után igényelhet támogatást.

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.