A mindössze 100 dollárba kerülő Peachy Printer teljesen új módszerrel és technológiával nyomtat.

Nem csillapodik a 3D nyomtatók körüli felhajtás, a fejlesztők napról napra gyorsabb, megbízhatóbb és különlegesebb gépekkel állnak elő. A legújabb és egyben mindössze 100 kanadai dollárba (kb. 21 ezer Ft) kerülő modell feltalálója a Kickstarteren gyűjt pénzt a Peachy Printer tökéletesítésére, amivel kapcsolatban Rylan Grayson azt állítja, hogy egy teljesen új módját találta meg a 3 dimenziós tárgyak nyomtatásának.

Más, mint a többi

A megszokott, „hagyományos” eljárásokra alapuló printerek azért drágák, mert a nyomtatandó tárgy mozgatását, kezelését minden esetben egy bonyolult, sok alkatrészből álló mechanika végzi, de a 3D adatok átviteléhez is drága eszközökre van szükség. A Peachy Printer esetében egy lézersugár végzi el a faladatot úgy, hogy az elkészítendő tárgy koordinátáit figyelembe véve gyantából alakítja ki a formát.

Önmagában már ez is újításnak számít, az pedig még inkább, hogy a tervezőszoftverben lemodellezett 3D forma leprogramozásához Grayson egy külön alkalmazást írt, ami a koordinátákat hanghullámokba fordítja át, így azok átviteléhez mindössze egy hangkártyára és a számítógép jack csatlakozójára van szükség. A hullámokat a nyomtatóban egy mágneses alapon működő tükörrendszer fogadja, ezek irányítják a megfelelő irányba a lézert, a hangerővel emelésével és csökkentésével pedig további finomhangolások végezhetők el.

Szkennernek is jó

Ahogy a nyomtató megkapja az adatokat, úgy egy szeleppel ellátott csőrendszer, illetve az abba csöpögő sós víz vezérli a gyantát. A víz az alsó részen elhelyezett tartályban gyűlik, ami így pontosan a tárgy formálódásával összhangban emeli meg a gyanta szintjét. A cseppek két elektromos szenzoron esnek át, ezt a szoftver érzékeli, és ez alapján képes megmondani azt, hogy milyen magasságban legyen az alapanyag. A Peachy Printer ezen kívül 3D szkennerként is bevethető: a nyomtató a kamera (mobil, webkamera vagy akár DSLR) képét is szintén lézer segítségével képes beolvasni, ami alapján indulhat a nyomtatás.3D kocka: egy liter gyantával 500 db gyártható belőle 0,10 dolláros költségen

A nyomtató jelenlegi állapotában minimum 0,2 mm-es falvastagságú tárgyakat készít, a sebesség a tárgy bonyolultságától függ: a videóban is látható kocka elkészítéséhez például 20 percre volt szükség. A projekt a Kickstarteren támogatható, hiszen Grayson elmondása szerint még rengeteg finomításra van szükség, ennek ellenére a termék már most működőképes.

A gyűjtés jól halad, mivel 27 nap van még hátra a kampányból, de az 50 ezer kanadai dolláros célösszeget már jócskán meghaladták: 175 ezer dolláron áll a számláló. A 100 dolláros készlet egy óra alatt, különösebb előképzettség és szaktudás nélkül alatt megépíthető, de a tartályokat és a csövet a vásárlónak kell beszereznie.

Megfizethetővé vált az otthoni 3D-nyomtatás
Magyarországon is kaphatók asztali 3D nyomtatók
Lejáró szabadalom robbanthatja a 3D-s nyomtatás piacát 

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.