De nyár eleje óta is duplázott. A hétvégén átlépte a 4000 dolláros átváltási határt.

Év elején írtuk, hogy átlépett egy lélektani határt a Bitcoin: újra 1000 dollár fölé emelkedett az árfolyama. Aki akkor befektetett a kriptovalutába, és tudta tartani pozícióit, az igencsak örülhet. A Bitcoin ugyanis a múlt hét végén áttörte a 4000 dolláros szintet.

Osztódással zajló szaporodás

De már az is jól járt, aki a nyár elején szállt be a kriptovaluta piacra. Június elején 2200 dolláros árszinten állt a Bitcoin, július közepén érve el lokális minimumát (1882 dollárt). Innentől aztán szinte folyamatos diadalmenet következett, egészen mostanáig: a múlt héten szombaton átlépte a 4000 dolláros határt. Jelenleg 4225 dolláron áll, minden korábbi rekordját megdöntve, és nagyjából 68 milliárd dolláros kapitalizációt felmutatva.

Az augusztusi 43 százalékos, robbanásszerű áremelkedés az eredeti kriptovaluta kettéválását követően következett be. Ennek kiváltó oka az volt, hogy a Bitcoin blokkláncának struktúrája mind nehezebben tudta kielégíteni az igényeket a kriptovaluta utáni érdeklődés folyamatos növekedésével. Ez vezetett végül a szakításhoz és a Bitcoin cash létrejöttéhez, mely egy kis hullámzás után, két hét után nagyjából visszaállt a 300 dolláros indulóárra.

A váltás tehát jót tett azoknak, akik az eredeti digitális pénz mellett tették le a voksukat. Ők közel 50 százalékkal növelték dollárban mért vagyonukat, és az emelkedés most megállíthatatlannak tűnik. A nagy kérdés, miszerint hol van a teteje a Bitcoin árfolyamának, persze sokakat érdekel, de a válasz - mint ahogyan a tőzsdei papírok hullámzásának felső és alsó pontjai - előre nem ismert.

Az viszont az eddig tapasztaltak után továbbra is biztosnak tűnik, hogy meglehetősen kockázatos ebbe a termékbe fektetni, mivel a kriptovaluta árfolyama nagyon volatilis, azaz képes rövid időn belül óriási kilengéseket produkálni. Gondoljunk csak bele, melyik főbb nemzeti valuta produkált az elmúlt évtizedekben közel 50 százalékos változást a többihez képest két héten belül. Ilyen meredek emelkedést még a svájci frank sem mutatott fel az euróhoz képest az utóbbi 2015-ös év eleji beszakadáskor (ekkor döntött úgy a svájci jegybank, hogy elengedi a helvét pénz mesterségesen alacsonyan tartott árfolyamcélját).

Ethereum: mint a Bitcoin, csak többet tud

Mindeközben szépen jön fel a Bitcoin legnagyobb riválisa, az orosz gyökerekkel bíró Ethereum. A jelenleg 28 milliárd dollárosra becsült értékkel bíró kriptovaluta 302 dolláros áron áll, amivel azokat, akik egy éve hittek benne, hihetetlenül gazdaggá tette. A 2015 nyarán indult pénznem egy év alatt szinte semmit nem változott, majd 2016 tavaszán életjeleket mutatva felmenetelt 10-20 dolláros sávba, ahonnan egy újabb évig szintén nem nagyon mozdult el.

Márciusban aztán berobbant az Ethereum-vonat, ami június közepére majd’ 400 dollárig lökte fel az árfolyamot. Ugyanakkor erre a kriptovalutára is érvényes a Bitcoinnál tett megállapítás: árfolyamata nagyon is hajlamos a hullámzásra. A nyár eleji lokális csúcs után ugyanis először visszakorrigált 150 dollár alá, aztán napjainkra ismét 300 dollár fölé került.

A valuta érdekessége, hogy nem csupán digitális pénzügyi tranzakciók bonyolíthatók vele (ráadásul nagyságrendekkel gyorsabban, mint a Bitcoinnal), hanem például biztonságos szerződések is készíthetők általa. Nem véletlen, hogy az OTP Bank egy hónapja úgy döntött: belép a már több mint 150 szervezetet tömörítő Enterprise Ethereum Alliance-ba.

Az Ethereum Project sikere valószínűleg nem független attól, hogy a technológiai iránt érdeklődő nagyvállalatok, bankok az EEA létrehozásával mellette tették le a voksukat. Több érv is szólhatott az ethereum mellett. Mindenekelőtt az, hogy nem egy anonim fizetésre alkalmas rendszer létrehozása volt a cél, hanem egy olyan szisztéma felépítése, amely alkalmas külső hitelesítők nélkül teljesen megbízható megállapodások létrehozására.

Ez lehet okosszerződés, de akár egy kereskedelmi tranzakció is, ahol áru és annak ellenértéke cserél gazdát. Az ethereum iránti bizalom jele volt az is, hogy a tavaly indult, és az ethereum technológiai alapjaira építkező DAO (Decentralized Autonomous Organization) projekt rövid idő alatt rengeteg pénzt tudott összegyűjteni a fejlesztéshez.

Piaci hírek

First person shooter videókat gyárt a londoni rendőrség a Facebooknak

Cserébe a londoni rendőrség testkamerákat kap a cégtől. A Facebooknak jó oka van erre a furcsa megállapodásra.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.