Nem percek, hanem konkrétan egyetlen perc kellett ahhoz, hogy a Pepper nevű japán robot első ezer példányát eladják. Pedig az ára 1600 dollár, a fenntartása pedig még többe kerül.

Egy japán telekommunikációs cég egy évvel ezelőtt harangozta be Peppert, egy házi szórakoztatásra kitalált robotot, amely képes az emberek hangulatához és a környezetéhez igazodva saját érzelmi állapotokat mutatni. A SoftBank az elmúlt hétvégén dobta piacra az első ezer példányt, és azokat már egy percen belül az utolsó darabig elkapkodták az online vásárlók.  

Ennél még egy gyerek is olcsóbb

Történt ez annak ellenére, hogy Pepper nem kifejezetten pénztárcabarát játékszer. Maga a robot "mindössze" 1600 dollárba kerül, ami még a mostani erős dollár mellett is bőven alatta marad a félmillió forintos szintnek. A társaság szerint ez kevesebb, mint maga a gyártási költség. Ugyanakkor a mesterséges házi kedvenchez kötelező egy nagyjából 120 dolláros cloud elérést és egy 80 dollárost biztosítást is rendelni. És nem egyszeri, de még csak nem is éves díjakról beszélünk, hanem havi költségekről!

Ráadásul a 120 centiméteres robot nem fog kitakarítani, nem szedi le az asztalt vacsora után. A fő (és nagyjából egyetlen) funkciója a szórakoztatás, amit azzal ér el, hogy szenzoraival elemzi a jelenlévők arckifejezését, hanghordozását, és ennek megfelelően reagál rá. Ismerősök körében vidám, nyugodt, idegenek mellett nyitott és kíváncsi lesz. Ha lekapcsoljuk a villanyt, akkor pedig szomorúan konstatálja, hogy vége a bulinak. Az alábbi videóban egy rövid interjút készítettek Pepperrel, aki (?) egész összeszedett társalkodónak bizonyult.

Peppert első körben a SoftBank üzleteinek hangulatfelelősének szánták, de a későbbiekben a kiskereskedelmi értékesítés is zöld utat kapott. A hétvégi rohamot látva, nem döntöttek különösebben rosszul. A milliomos techőrültek mellett esetleges felhasználási terület lehet például egy gyerekeknek szánt szórakoztató központ is. A havonta nagyjából ezer példányra rúgó gyártókapacitás egy ideig még a szigetországi vevőket szolgálja ki. Az észak-amerikai és európai terjeszkedés jövőre van betervezve.

Nagyágyúk szövetsége

A SoftBank annyira komolyan gondolja a robotikában rejlő üzletet, hogy a múlt héten két komoly partnert is szerzett tervei megvalósításához. A számos világcégnek beszállító Foxcon és az e-kereskedelmi óriás Alibaba 20-20 százalékos részesedést kapnak a cég leányvállalatában, amely dedikáltan az otthoni és üzleti felhasználású robotok fejlesztésével, gyártásával és világszintű értékesítésével foglalkozik.

Piaci hírek

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.