Nem percek, hanem konkrétan egyetlen perc kellett ahhoz, hogy a Pepper nevű japán robot első ezer példányát eladják. Pedig az ára 1600 dollár, a fenntartása pedig még többe kerül.

Egy japán telekommunikációs cég egy évvel ezelőtt harangozta be Peppert, egy házi szórakoztatásra kitalált robotot, amely képes az emberek hangulatához és a környezetéhez igazodva saját érzelmi állapotokat mutatni. A SoftBank az elmúlt hétvégén dobta piacra az első ezer példányt, és azokat már egy percen belül az utolsó darabig elkapkodták az online vásárlók.  

Ennél még egy gyerek is olcsóbb

Történt ez annak ellenére, hogy Pepper nem kifejezetten pénztárcabarát játékszer. Maga a robot "mindössze" 1600 dollárba kerül, ami még a mostani erős dollár mellett is bőven alatta marad a félmillió forintos szintnek. A társaság szerint ez kevesebb, mint maga a gyártási költség. Ugyanakkor a mesterséges házi kedvenchez kötelező egy nagyjából 120 dolláros cloud elérést és egy 80 dollárost biztosítást is rendelni. És nem egyszeri, de még csak nem is éves díjakról beszélünk, hanem havi költségekről!

Ráadásul a 120 centiméteres robot nem fog kitakarítani, nem szedi le az asztalt vacsora után. A fő (és nagyjából egyetlen) funkciója a szórakoztatás, amit azzal ér el, hogy szenzoraival elemzi a jelenlévők arckifejezését, hanghordozását, és ennek megfelelően reagál rá. Ismerősök körében vidám, nyugodt, idegenek mellett nyitott és kíváncsi lesz. Ha lekapcsoljuk a villanyt, akkor pedig szomorúan konstatálja, hogy vége a bulinak. Az alábbi videóban egy rövid interjút készítettek Pepperrel, aki (?) egész összeszedett társalkodónak bizonyult.

Peppert első körben a SoftBank üzleteinek hangulatfelelősének szánták, de a későbbiekben a kiskereskedelmi értékesítés is zöld utat kapott. A hétvégi rohamot látva, nem döntöttek különösebben rosszul. A milliomos techőrültek mellett esetleges felhasználási terület lehet például egy gyerekeknek szánt szórakoztató központ is. A havonta nagyjából ezer példányra rúgó gyártókapacitás egy ideig még a szigetországi vevőket szolgálja ki. Az észak-amerikai és európai terjeszkedés jövőre van betervezve.

Nagyágyúk szövetsége

A SoftBank annyira komolyan gondolja a robotikában rejlő üzletet, hogy a múlt héten két komoly partnert is szerzett tervei megvalósításához. A számos világcégnek beszállító Foxcon és az e-kereskedelmi óriás Alibaba 20-20 százalékos részesedést kapnak a cég leányvállalatában, amely dedikáltan az otthoni és üzleti felhasználású robotok fejlesztésével, gyártásával és világszintű értékesítésével foglalkozik.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.