Milyen karrier utat akarnak bejárni itthon a programozók? Valóban kiváltságos helyzetűnek érezhetik magukat? Kikből lehetnek elit programozók? Így látják a helyzetet a hazai szoftverfejlesztés egyik fellegvárának számító NNG-nél.

Már nem az ingyen sör és a csocsó a mindenható a programozókért folyó hazai versenyben. Ezzel indított Magyari Andrea, az NNG HR-igazgatója, azon a háttérbeszélgetésen, ahol a navigációs szoftvereket gyártó cég toborzási-, karrier-,  és munkáltatói márkaépítési gyakorlata volt terítéken.

A toborzásoknál már kevés a HR

A programozói pályát választók szakmailag is nagy lépésekben szeretnének fejlődni, amihez kellenek a jó projektek. Vonzóbbak azok a munkaközösségek, ahol az IT-alkalmazottak nemzetközi csapattal tudnak együtt dolgozni. Ezeknek az elvárásoknak a fokozott előtérbe kerülése miatt ezért ma már a toborzásoknál kevés csak a HR, a szakmai területeket is jobban be kell kapcsolni.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy persze továbbra is fontosak a versenyképes bérek. Ezzel kapcsolatban kérdésünkre elismerte, hogy ezen a téren hátrányos helyzetből indulnak a tisztán hazai kis- és középvállalkozások. Az NNG mögött viszont nemzetközi a finanszírozási háttér, a hozzájuk pályázók az adott területre jellemző hazai bérskála felső szintjét kaphatják meg, a trendi béren kívüli juttatásokkal együtt. Éppen emiatt nem tapasztalják a nagyarányú külföldre vándorlást.

A hiányszakmának minősítés ellenére viszonylag sok jelöltből tudnak válogatni - mint Magyari Andrea mondja, 10 jelöltből általában egyet vesznek fel. A néhány éve még alig kétszáz fős csapat mára közel ezer főre gyarapodott, a cégen belül nemcsak Budapesten, hanem már egy vidéki helyszínen, Szegeden is folyik fejlesztői munka, sőt egy ideje már külföldön élő programozókkal is dolgoznak.         

Jöjjenek a cool dolgok

A programozók szemszögéből még testközelibb véleményeket fogalmazott meg Blahut György vezető fejlesztő, aki elmondta, hogy a szakma krémje kézzel fogható és lehetőleg cool dolgokban szeret részt venni, és elvárja, hogy hozzá hasonlóan szenvedélyes programozók legyenek a kollégái is. A programozók kiváltságos helyzetűnek szeretik érezni magukat, a tényleges munkavégzésben elvárják a viszonylagos szabadságot és a rugalmasságot.  

"A coolságot pedig kellően megadja az autóipari jelenlét, amelyben az átlagnál hosszabb iparági életciklus miatt az egyik legnagyobb kihívás, hogyan lehet ma még nem létező termékek szoftvertámogatását megoldani" – ezt már Szabó Tamás emelte ki, aki a termékmenedzsment osztályt vezeti a cégnél.

A szoftverek megjelenése a gépjárműiparban lerövidítheti az életciklust, az autók lényegében fémvázra épített mobiltelefonok lesznek, ahol - ha lehet - még fontosabb lesz a technológiai biztonság is. A szakember szerint az önvezető autót vízionáló iparágban a várható trendek mind egy-egy önálló termékkorszakot jelölnek majd, nem pedig a különböző szinteken megvalósuló folyamatot. A mai legkorszerűbb járművek például még messze vannak a klasszikus önvezető típustól, csak egyszerű manőverekre alkalmasak.     

Programozói karrier út NNG módra

A programozók NNG-s karrier útjáról, ami eltér a klasszikustól, megint csak Blahut György beszélt, aki már a 2004-es alapítás óta van a cégnél. Megtudtuk, náluk egy jó programozótól nem várnak el menedzseri képességeket. Nem kell, hogy az előremenetelük érdekében előbb-utóbb csapatvezető, majd részlegvezető legyen belőlük, elit programozóként hosszabb távon is maradhatnak az eredeti pályán. Itt öt év után kaphatják meg a senior minősítést, majd jön a pro és a hero fokozat.

A beszélgetésen szóba került az is, hogy a jó munkaerő megtartása érdekében mennyire fontos manapság a munkáltatói márkaépítés. Az NNG esetében ezt a célt szolgálja egyebek mellett az évente megrendezett Demo Day, ahol a fejlesztői csapatok megmutatják egymásnak éppen min dolgoznak, de népszerűnek számít a programozói verseny is, amibe a régi NNG-s kollégák is benevezhetnek. Idéntől pedig minden év április 4-én megünneplik a programozók és az internetezők védőszentjének, Szent Izidornak a napját is, amire első alkalommal az illusztris C++ fejlesztőt, Scott Meyerst hívták meg.

Közösség & HR

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.