Az intézet korábbi igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja június 1-jén lett volna 95 éves.

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) csütörtöki közleménye szerint május 19-én, életének 95. évében elhunyt Dr. Vámos Tibor, az intézet korábbi igazgatója, kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Vámos Tibor 1949-ben szerzett villamosmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen, és érdeklődése hamar az éppen csak kibontakozó számtástechnika irányába fordult. 1958-tól 1964-ig az MTA Automatizálási Osztályának vezetője volt, 1964-ben pedig Benedikt Ottóval és Csáki Frigyessel alapította meg az MTA Automatizálási Kutató Intézetet. Ennek 1974-es, az MTA Számítástechnikai Központtal való egyesítéséből született a mai SZTAKI, melyet 1985-ig irányított, később pedig az intézet Tanácsának elnöke volt.

A SZTAKI közleménye kiemeli, hogy Vámos Tibornak sikerült az Intézetből szigetet alkotnia, jórészt mentesítve az ott dolgozókat a külvilág negatív hatásaitól. Műszaki emberként ugyanúgy ismerte a görög klasszikusokat, a modern képzőművészetet vagy a kortárs zenét, értette a társadalomtudományok szempontjait és nyelvét, összefüggéseiben elemezve az információs társadalom alapkérdéseit, követelményeit és hatását a társadalmi és gazdasági rendszer megújítására, a személyi szabadságjogokra.

Vámos Tibor számos nemzetközi folyóirat szerkesztőbizottságának volt tagja, publikációinak száma meghaladja a 270-et, több könyvet írt és szerkesztett. Az MTA levelező tagjává 1973-ban, rendes tagjává 1979-ben választották meg. Nemzetközi tudományos elismerései közül kiemelkedik, hogy 1981 és 1984 között ő tölthette be az International Federation of Automatic Control (IFAC) elnöki tisztét.

Dr. Vámos Tibor nekrológja a SZTAKI oldalán »

(forrás: sztaki.hu)

Közösség & HR

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.