Kevés volt a részvényenkénti 140 dollár, amit a cége, a Berkshire Hathaway ajánlott a globális disztribútorért.

Egy hete jelentette be Warren Buffett vállalata, a Berkshire Hathaway, hogy részvényenként 140 dollárt, összesen valamivel több mint 5 milliárd dollárt ajánl a floridai Tech Data diszutribútor cégért – az üzlet azonban nem jött össze.

A társaságra már korábban is ajánlatot tevő Apollo Global Management magántőke-társaság ugyanis bejelentette, hogy 145 dollárt is hajlandó adni a Tech Data részvényeiért.

November óta megy a licitálás

Az Apollo Global novemberben jelentkezett be a globális disztribútor cégért, de akkor még csak 130 dollárt ígért részvényenként. Az ajánlatot a Tech Data is elfogadta azzal a kikötéssel, hogy december 9-ig más ajánlatokat is megvizsgálhatnak. Buffették így ígérhettek rá az Apollo Global eredeti ajánlatára.

A múlt hét végére azonban az Apollo Global 145 dollárra emelte az ajánlatát egy névtelen befektetőnek köszönhetően. Buffették bejelentették, hogy nem kívánnak újabb, a korábbinál magasabb ajánlatot tenni annak ellenére, hogy a Berkshire Hathaway közel 130 milliárd dollárnyi befektethető tőkén ül. Bár az ún. "go-shop" időszak, amikor még lehet licitálni a cégre, nem zárult le, elemzők szerint Buffett befektetési stratégiája miatt nincs esély arra, hogy a Berkshire Hathaway újabb ajánlattal állna elő, és más vevő sincs a láthatáron.

Ha nem érkezik újabb ajánlat, a Reuters szerint a felvásárlást a felek viszonylag gyorsan, 2020 első felére le is szeretnék zárni.

37 milliárdos forgalmú vállalat cserél gazdát

A Magyarországon is jelenlévő Tech Data a világ egyik legnagyobb disztribúciós cége, több mint 14 ezer alkalmazottat foglalkoztat, tavalyi árbevétele közel 37 milliárd dollár volt. A Fortune 500 listáján jelenleg a 88. helyen áll. Mióta napirendre került a cég eladása, folyamatosan emelkedik az árfolyama.

A vállalatot 1974-ben alapították. Eredetileg csak nagygépes rendszerek forgalmazásával foglalkoztak, de a 80-as évektől fokozatosan bővült a portfólió. Növekedését folyamatos felvásárlások is segítették. Nem csak az USA-ban és Kanadában, hanem Európában is felvásárolt több jelentős helyi disztribútor vállalatot. 2016-ban szerezte meg egyik nagy konkurense, az Avnet Technology Solutions üzletágát 2,6 milliárd dollárért.

Ez utóbbi akvizícióval a Tech Data hangsúlyosabbá tudta tenni a jelenlétét az ázsiai régióban, ahol addig nem volt érdemleges jelenléte. Szintén ennek a felvásárlásnak volt a hozadéka, hogy bekerült az adatközponti és a biztonsági szolgáltatások négy legjelentősebb piaci szereplője közé.

Az Apollo Global Management klasszikus magántőke-befektetési társaság meglehetősen színes portfólióval. Egészségügyi, pénzügyi, ipari befektetései mellett olyan technológiai vállalatokat is felvásárolt, mint például a Rackspace felhőszolgáltató vagy a félvezető-gyártó Infineon.

Piaci hírek

A legtöbb szervezetet a frász kerülgeti a publikus felhő biztonságától

Illetve annak hiányától. A Sophos felmérése szerint tízből hét vállalatnál jegyeztek valamilyen biztonsági incidenst az elmúlt év során, összességében pedig 96 százalékuk tartja IT-biztonsági szempontból problematikusnak az általa használt szolgáltatásokat.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.