Bár ez a piac másként működik, mint a pénzügyi szektor, itt is jó sok lapot osztanak a diszruptív technológiákat fejlesztő cégeknek.

Bár sokan hajlamosak összemosni a fintech és az ún. insurtech cégeket, azok a pénzügyi és a biztosítási piac működéséből adódóan más és más szerepet töltenek be saját területükön. Erre utalt egy tavalyi konferencián Végh István, az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese is, aki akkor még a fintech cégek és szolgáltatásik kapcsán mondta: azok a biztosítási piacon inkább érdességek, mint realitások. Végh István ezt azzal magyarázta, hogy a biztosítási szektor működése kockázatközösségen alapul, a fintech cégek viszont nem szeretik kockáztatni a tőkéjüket, hanem szolgáltatni akarnak.

Magyarán a fintech cégek többségére az az út a jellemző, hogy a pénzügyi szektor bizonyos réspiacait hatékonyabban fedik le olyan platformmal, amelynek működtetése kevesebb tőkét igényel, ugyanakkor – ha beindul – folyamatosan termeli a pénzt.

Bácsfalvi Mihály, a Groupama Biztosító pénzügyi és szakmai vezérigazgató-helyettese tavaly novemberben a CIO Budapesten azzal pontosította a helyzetet, hogy egyfelől a biztosítók sem mehetnek el amellett, hogy az elmúlt másfél évtizedben közel 100 milliárd dollár értékű kockázati tőkét fektettek a fintech cégekbe, és szerinte a biztosítótársaságok háromnegyede nagyon is komolyan veszi ezt. Másfelől hiába "uberizálódik" a világ, a vadonatúj üzleti modellek nem feltétlenül maradnak tartósak.

Háttérszolgáltatások a hatékonyságnöveléshez

A biztosítási üzlet meglehetősen bonyolult folyamat, amelynek számtalan pontján lehet keresnivalója a technológiai innovációnak. Az izraeli Atidot cég például a napokban jelentette be, hogy elindítja felhő alapú, prediktív adatelemző platformját az életbiztosítással foglalkozó társaságok számára. Az új rendszer abban segítheti az életbiztosítókat, hogy a jövőben az ügyfelek adatai alapján az eddigieknél pontosabb képet kapjanak a biztosítottak viselkezdési szokásairól. Ennek alapján sokkal hatékonyabban tudják majd alakítani az üzleti stratégiájukat. 

Az Atidot platformján a biztosítótársaság simán feltölti az ügyfélbázis adatait, azokat pedig a rendszer automatikusan és gyorsan kategorizálja saját mesterséges intelligenciája (úgy is mint gépi tanulásra alapuló technológia) segítségével. A fejlesztő cég ígérete szerint a megoldás egymillió szerződést kevesebb mint egy óra alatt lesz képes feldolgozni.

A platform ezután proficsoportokat hoz létre az adott földrajzi területre a biztosítottak kora, foglalkozása, neme, átlagfizetése és minden más szempont alapján. Az így létrehozott profilok jobb betekintést engednek a biztosítónak az ügyfelei életvitelével, várható jövőbeni viselkedésével kapcsolatban, a társaság pedig ehhez tudja igazítani az üzleti modelljét, amelyben vagy megnöveli az elképzeléseihez jobban illeszkedő ügyfelek számát, vagy bizonyos korlátozó elemeket vezet be a nagyobb kockázatot jelentők biztosítottakkal szemben.

Az életbiztosítás egyébként az a piac, amely az átlagosnál nyitottabb az olyan új technológiák iránt, mint a most bejelentett Atidot platform. Lényegében egyszer megvásárolt termékről van szó, amire csak néha-néha kell ránézni, vagyis a biztosító alig néhányszor és korlátozott módon kerül kapcsolatba az ügyfelével. Ez a hagyományos biztosítók számára ma már versenyhátrányt jelent, mivel a rendszeres kapcsolattartás hiánya csökkentheti a biztosított lojalitását a biztosítója iránt, és megnyithatja a terepet a jobb ügyfélélményt nyújtó biztosítási startupok előtt is, hogy magukhoz csábítsák az ügyfeleket.

Ma 5 ezer milliárd dolláros piacról beszélünk

A globális biztosítási ágazat üzleti értéke ma már megközelíti az 5 ezer milliárd dollárt, ezen belül a szakma régi szereplői egyre nagyobb piacvesztési kockázatnak vannak kitéve az új belépőkkel szemben. Ebben persze maguk is közreműködnek azáltal, hogy jóval lassabban hajlandóak korszerűsíteni a rendszereiket, mint a pénzügyi szolgáltatási ágazat más területein dolgozó konkurenseik. 
 

 
Insurtech Annual Financing Trend
Create your own infographics


Ez a helyzet teremt komoly üzleti lehetőséget az úgynevezett insurtech cégeknek: az ilyen startupok birtokában vannak az új technológiának, és jobban megértik a biztosítási ágazat hatékonyságának a növelésével szembeni piaci elvárásokat. Vannak köztük olyanok is, akik abból próbálnak meg profitálni, hogy segítik a régi szereplőket, mások viszont versenybe szállnak velük.

A biztosítási piac jelenlegi helyzetével kapcsolatban nemrégiben készített részletes elemzést a BI Intelligence. Ez többek között megállapítja, hogy mind az USA-ban, mint Európában nagy lehetőség előtt áll az ágazat, mivel mindkét földrajzi területen hatalmas és piaci szempontból nagyon érett a biztosítási ipar. Az insurtech cégek termékei és szolgáltatásai főleg a kiskereskedelmi vásárlókat célozzák meg, legyenek azok kisvállalkozások vagy magánemberek.

Fejlődőképesek a hagyományos biztosítók is

Az insurtech cégek többsége termékeket és szolgáltatásokat kínál a biztosítók és viszontbiztosítók számára az üzleti folyamatok javítása céljából, valamint az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében. A biztosítási ipar főbb szereplői közül a legnagyobb technológiai kihívással a biztosítási brókereknek kell szembenézniük, mivel az insurtech cégek gyorsabban tudnak reagálni az ágazati problémákra, mint a hagyományos piaci szereplők.

Utóbbiakról sem állítható ugyanakkor, hogy megálltak volna a fejlődésben, mert egyre inkább hajlandók innoválni.  A biztosítók és a viszontbiztosítók előszeretettel fektetnek be a számukra releváns technológiákkal dolgozó insurtech és fintech cégekbe. Ezzel egyidejűleg javítják az ügyfelekhez kötődő digitális felületeiket – emeli ki a jelentés.

Cloud & big data

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.