Az Amazon GuardDuty viselkedéselemzésre épít, és folyamatosan turbózza a tudását.

Bár az igazán nagy visszhangot – érthető módon – az Alexa újdonságai váltották ki az AWS re:Invent konferenciáján, az bejelentések listája sokkal hosszabb, még akkor is, ha csak a bejelentett preview-kat akarjuk számba venni.

Védelem folyamatos edzésben

Ami viszont minden AWS-ügyfelet egyaránt érint, az a biztonság. Az Amazon ebben is igyekszik előrelépni. Három fontos fejlesztést is bejelentettek a konferencián. Ezek spektruma a felhős erőforrásoktól az IoT eszközök védelméig terjed. (Az újdonságok között egyébként elég szép számmal szerepelnek Internet of Things-megoldások az eszközfelügyelettől az elemzési lehetőségig.)

A konferencián jelentették be, hogy végleges az Amazon GuardDuty, amely így élesben is használható mind az AWS fiók, mind pedig a fiókban futtatott alkalmazások és szolgáltatások védelmére. A védelem integráltan kezeli a fenyegetettségi információkat. Használ feketelistákat (rosszindulatú IP-címek listája), valamint figyeli a felhasználók viselkedését is (például szokatlan helyről történő bejelentkezés), és riaszt – vagy akár közbe is avatkozik –, ha anomáliát észlel. Kiindulópontként minden védendő fiókról készít egy alapértelmezett viselkedési profilt, majd figyeli az ettől való eltéréseket. A profil azonban nem statikus, hanem – a gépi tanulás segítségével – folyamatosan finomodik.

A védelmi szolgáltatás az elemzendő adatokat részben az AWS-ből, részben külső gyártók védelmi eszközeiből nyeri (a támogatott gyártók köre igencsak nagy: Palo Alto Networks, RedLockTrend Micro stb.). Az AWS Management Console-ról aktiválható szolgáltatást már több nagy AWS-ügyfél is használja.

Itt is fontos irány az IoT

Az AWS egy sor olyan IoT-újdonsággal jelentkezett, melyek premierjét a konferenciára időzítette, habár többről már a konferenciát megelőző hetekben kiderült minden fontosabb infó: például itt debütált a FreeRTOS, az Amazon mikrokontrollerekhez fejlesztett operációs rendszere, valamint két analitikai eszköz, az AWS IoT Analytics és a AWS Greengrass ML preview-ja is.

A jövő év első felében élesedő AWS IoT Device Defender elsősorban az IoT Device Management szolgáltatáshoz köthető. Ez utóbbival lehet felügyelni és monitorozni az IoT-eszközöket, és segít a patchmenedzsmentben is. Az IoT Device Defender az eszközök védelmét erősíti meg, és ahogy GuardDutyban, itt is szerepet kap a viselkedéselemzés. IoT Device Defender elsősorban azt figyeli, ha egy IoT-eszköz szokatlan hálózati adatforgalmat generál, gyanús IP-címhez kapcsolódik stb.

A konferencián emellett az AWS PrivateLink szolgáltatást is bejelentették, amely a SaaS modellben kínált alkalmazások elérését teszi biztonságosabbá. A PrivateLinkkel a kommunikáció a szolgáltatási végpontokon keresztül valósítható meg. Így nem kell az Amazon VPC-hez (Virtual Private Cloud) publikus IP-címeket hozzárendelni.

Cloud & big data

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.