A Speedtest.net adatai szerint Magyarország a Top10-ben van az új generációs mobilhálózatból kicsiholható sebességet illetően. Egyéb területeken azért nem állunk ennyire jól.

Ha nem is az első ország voltunk a világon, ahol kereskedelmi 5G-szolgáltatás indult, az elmúlt időszakban a szolgáltatók mindegyike igyekezett előkészíteni a terepet a közelgő új korszakra, amikor az ügyfelek többsége már a jelenleg elérhető leggyorsabb mobil kommunikációs technológiát használja majd. Mindezen erőfeszítések meglátszanak a Speedtest.net adataira épülő friss elemzés számaiban, helyezéseiben is.

Az internetsebesség mérésére fókuszáló oldal összeállítása átfogó képet igyekszik adni arról, hogy állunk globálisan az 5G bevezetésével. Az idén a harmadik negyedévben elvégzett több mint 60 millió sebességteszten alapuló kutatás azokra a területekre koncentrált, ahol már kereskedelmi forgalomban elérhető szolgáltatásként üzemel a legújabb generációt képviselő távközlési hálózat.

Kicsi az ország, de gyors

Ami a hálózati sebességet illeti az 5G-s kapcsolódások mediánja alapján hazánk az igen előkelő 9. helyet foglalja el a Speedtest toplistáján. Ráadásul itt a letöltési sebességet vették figyelembe, ami nagyjából 371 Mbps-t jelent nálunk. A feltöltést nézve viszont az előttünk álló országok többségénél jobb értéket, közel 50 Mbps-t tudunk mutatni.
 
 
 
Ha csak az EU-ra szűkítjük a telekommunikációs "versenyt", akkor még jobb a helyzet. Az Unióban egyedül Spanyolországban mértek gyorsabb hálózati teljesítményt az elmúlt néhány hónapban.
 

 

Persze a fentiek csak egy ökoszisztéma kiragadott elemeit jelentik. Az 5G elterjedéséhez többek között értelmezhető arányú országos lefedettségre, a fogyasztók számára vonzó, egyben sokak számára megfizethető szolgáltatási csomagokat kell tudni ajánlani a telkóknak. Utóbbiakban azért annyira nem állunk jól. Ausztriában például lényegesen több konkrét telepítés történt, így az ottani lefedettség jelenleg nagyságrendekkel kedvezőbb képet mutat. A hazai elterjedés szűkösségét jelzi a fenti grafikon jobb oldala is, ahol az 5G-s hálózat felhasználási arányát jelölték be az 5G-képes készülékkel rendelkező fogyasztók körében. Ez itthon egyelőre mindössze 0,5 százalék, azaz elenyésző.

Friss erő

Ami a globális adatokat illeti, azok visszaigazolják az új generációs technológia fölényét. Letöltési sebesség szempontjából majdnem tízszer, feltöltésnél pedig több mint háromszor gyorsabb az 5G annál, mint amennyit korosabb kollégája, a 4G képes felmutatni. Az idei harmadik negyedéves állapotok alapján a világ 99 országában indult már el legalább egy (kereskedelmi vagy kísérleti) 5G-telepítés, összességében pedig 14 643 városban kezdődött meg az új telekommunikációs technológia kiépítése.

Mobilitás

300 dollárból épített magának segítő robotot, hogy ne szoruljon másokra

Az ALS nevű betegségben szenvedő michigani mérnök egy hússzor drágább eszközt váltott ki ezzel.
 
Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.