Már évek óta csak kompatibilitási okokból maradt fenn a rendszer támogatása, de ennek hamarosan vége.

Az évtized végére leszámol a BIOS örökségével az Intel; a chipgyártó bejelentése szerint 2020-ban felhagy a firmware módszer támogatásával. Ez azt jelenti, hogy az új, Intel alapokon nyugvó eszközök esetében a régebbi szoftverek nem tudnak majd natív módon elindulni, valamilyen futtatókörnyezetre lesz szükségük a következő évtizedben.

Jön az átmeneti időszak

1975 óta van velünk kisebb-nagyobb változtatásokkal a rendszer; a BIOS elnevezés Gary Kildall nevéhez fűződik, és elsőként a CP/M operációs rendszer kapcsán bukkant fel az IT-ban. Az első IBM XT-kben még interaktív kezelőfelülettel sem rendelkezett, pusztán hibakódok kijelzésével (és/vagy hangjelzésekkel) kommunikált a felhasználókkal. Szerencsére ez már a 286-os PC-k idejére megváltozott, a karakteres vezérlőközpont pedig mind többet és többet tudott az általa kezelt hardverek folyamatos fejlődésének kényszere miatt.

A UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) 2007-es megjelenésével azonban egyre inkább háttérbe szorult a BIOS jelentősége. Az Intel bábáskodásában még az 1990-es évek közepén felbukkanó EFI fejlesztését 2005-ben fejezte a chipgyártó; ekkor a Unified EFI Forum – melynek egyébként az Intel is tagja - kapta meg ezt a feladatot.

Jelenleg a Class 2 rendszerek vannak használatban, a Class 3 debütálásával viszont el fog tűnni a nem 64 bites operációs rendszerek és szoftverek támogatása. Ez egyben azt is jelenti, hogy az összes inkompatibilis hardver (például grafikus vezérlők, hálózati kártyák stb.) használhatatlan a UEFI-jal. Annak érdekében, hogy az átállás végül ne okozzon akkora fejfájást, mint amilyennek látszik, az Intel iparági partnereivel együtt dolgozik az átmeneti időszak megkönnyítésén.

Mi szükség van a Class 3-ra?

A UEFI a régebbi szoftverekkel való kompatibilitást az úgynevezett compatibility support module-on (CSM) keresztül tartja fenn. Brian Richardson, az Intel vezető műszaki menedzsere szerint a CSM potenciális biztonsági kockázatot jelent, amit meg kell szüntetni. Ez azonban együtt jár a UEFI támogatással nem rendelkező komponensek supportjának befejezésével is. Szerencsére még van idő addig felkészülni az átállásra, mert kliens- és szerveroldalon egyaránt csak 2020-ban jön el végső határidő.

Felmerülhet az ötlet, hogy az Intel támogatásának megszűnésével az AMD veheti át a BIOS-ökorendszer megőrzésének szerepét. Ez azonban hosszú távon biztosan nem kifizetődő ötlet, mivel az idő előrehaladtával egyre több és több problémát fog okozni. A régi rendszerek többsége már nem fejlődik tovább, ellenben a bennük fellelt biztonsági rések kezelése nem lesz megoldható BIOS alól.

Ilyen incidensekről már mi is beszámoltunk. Amint azt tavaly nyáron írtuk, elsősorban a Lenovo, de más PC-gyártók termékeit is érinti az a nemrég felfedezett BIOS sérülékenység, amely közvetve az Inteltől származó kódokra vezethető vissza. A firmware interfész hiba révén kiiktathatóvá válik a firmware írásvédettsége. A támadók ezáltal képesek lehetnek megfertőzni a platform firmware-t, és kikerülni Virtual Secure Mode komponenst (Credential Guard stb.) a Windows 10 Enterprise rendszert futtató gépeken.

A UEFI sem tökéletes

A BIOS leváltására készült eszköz sebezhetőségeire egy 2014-es eseményen hívták fel a figyelmet. Az American Megatrends megoldásaiban olyan – azóta befoltozott – biztonsági rést találtak, ami lehetőséget ad a Setup paraméterrel történő visszaélésekre. A biztonsági rés révén a szakemberek operációs rendszer szinten át tudták billenteni a Setup értékét 0-ra, aminek következtében az adott számítógép nem volt képes betölteni a Windowst.

Az ilyen támadás automatizálható, tehát egy jó célprogrammal akár teljes céges rendszerek is megbéníthatók. És, hogy ez milyen kockázattal jár, azt jól mutatja az a támadás, ami 2012 augusztusában a Saudi Aramco 30 ezer munkaállomását tette használhatatlanná, igaz, ott nem a Secure Boot sebezhetőségét használták ki a támadók (további részletek erre).

Nem túl lelkesítő megállapítás, hogy a UEFI a jövőben is kedvelt célpontja maradhat a kiberbűnözőknek, már csak azért is, mert jóval egyszerűbb vizsgálni, mint régen a BIOS-t.

Konzumer tech

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.