További felvásárlások várhatók: a vállalat évi 1-3 milliárd dollárt költene új kompetenciák megszerzésére. Dan Schulman vezérigazgató a német Handelsblattnak beszélt a cég terveiről.
Hirdetés
 

Nem csökken a PayPal felvásárlási kedve, pedig csak a közelmúltban szerezte meg az épp tőzsdére készülő, sikeres stockholmi fintech céget, az iZettle-t. Az online fizetési szolgáltató cég vezetője, Dan Schulman – aki egyidejűleg a Symantec elnöke is –, a német Handelsblattnak beszélt terveiről.

Van tér növekedni. Bár a PayPal nagy szereplője az elektronikus fizetési piacnak, mindössze egy százalék körüli a részesedése, de évente 20 százalékkal nő a rajta keresztül lebonyolított tranzakciók volumene.

Évi 1-3 milliárdból vesznek új képességeket

A PayPal szélesítené a kis- és közepes kereskedelmi vállalkozásoknak nyújtott szolgáltatásait. A távlati terv egy olyan integrált platform kiépítése, amely a fizikai és az online kereskedelem átalakítását is segíti. Ez azonban csak akkor hatékony, ha a hitelkártyától az Apple Payig bármely fizetési módot képes kezelni. A platform értelemszerűen arra is lehetőséget ad, hogy a kereskedők ne csak a vevőiknek tegyék lehetővé ezeket az alternatív fizetési módokat, de a beszállítóiknál is ezt a csatornát használják.

Már vannak ilyen jellegű fejlesztések, a PayPal appba például integrálnak olyan QR-kódolvasót, ami kezdetben személyek közötti pénzutalásra használható, de később kereskedőknél is lehet vele fizetni. A terv az, hogy a PayPal app a jövőben hasonlóan működjön, mint a Google Pay.

A céljai gyorsabb eléréséhez a PayPal további felvásárlásokat tervez – árulta el a német üzleti lapnak Schulman. A cég jó állapotban van, úgyhogy képes finanszírozni ezeket az ügyleteket. A vezérigazgató állítása szerint évi 1-3 milliárd dollárt akarnak fordítani piacspecifikus készségek megszerzésére. A cégvezér ugyanakkor nem zárta ki az iZettle-hez hasonló, nagyobb szabású ügyleteket sem, ha azok stratégiailag és pénzügyileg is illeszkednek a PayPal terveihez.

Ugyanakkor nem akarnak minden képességet megszerezni. Legalább ilyen fontosak a PayPal stratégiájában a partnerségek. Az elmúlt másfél-két évben 25 jelentősebb partneri megállapodást kötöttek technológiai céggel – köztük olyanokkal, mint a Google, a Microsoft vagy az Alibaba –, valamint különböző pénzügyi szolgáltatókkal. Schulman nem is tagadta, nagyon szeretnék elérni azt, hogy semleges platformként működhessen együtt más pénzügyi szolgáltatókkal és bankokkal.

Dan Schulman

Az 1958-as születésű menedzser eddigi pályafutása során sikert sikerre halmozott. Dolgozott az AT&T-nél, ott volt a Virgin Mobile alapításánál, és sikeresen tőzsdére vitte a céget. 2014-ben igazolt a PayPalhoz.

Szélesebb körben azonban egy akciója tette híressé. 2007-ben 24 órát töltött hajléktalanként a New York-i utcákon, szakadt farmerben és pólóban, hetes borostával, telefon, óra és pénz nélkül. A legmegrázóbb élménye az volt, hogy hirtelen milyen kicsivé is vált, és senki sem figyelt rá. Bár jó kommunikátornak tartja magát, öt órájába került, míg egy dollárt tudott szerezni, majd két mérföldet kóborolt, míg talált egy olyan helyet, ahol kávét tud venni. Mint írta, bár korábban számára az idő volt a legértékesebb árucikk, arra a 24 órára hirtelen túl sok ideje lett.

A PayPal-vezér szerint feladatuk a pénzügyi ágazat demokratizálása. Mint a Hadelsblattnak fejtegette, mintegy kétmilliárd ember él a pénzügyi rendszeren kívül. Ők sokszor azért is órákat állnak sorba, ha egy csekket akarnak befizetni, és jövedelmüknek közel tíz százalékát fizetik ki feleslegesen díjakra és kamatokra. Csak az Egyesült Államokban 150 milliárd dollár volt ez a költség.

A digitális fizetésnek nincs alternatívája

Az okostelefon azért forradalmi ezen a téren is, mert azzal mindenki a kezébe kap egy teljes bankfiókot, ami akár 80 százalékkal olcsóbbá teheti a tranzakciókat. Azzal kapcsolatban azonban óvatosan fogalmaz, hogy a fizikai pénz eltűnik-e. Bár húszévnyi távlatban a digitális fizetés diadalát jósolja, nagyon kultúrafüggő, hogy milyen mértékben veszi át a fizikai pénz helyét. Míg Kínában az okostelefonok 95 százalékát használják fizetésre is, addig Németországban sokkal erősebbek a hagyományos fizetési módok.

A szereplők száma pedig nem fog csökkenni, mondta a PayPal-vezér. Olyan irdatlan nagy a piac, hogy azon továbbra is sok versenytárs küzd majd, hagyományos pénzügyi szereplők és technológiai vállalatok és fintechek egyaránt. A nagyobb méret persze nagyon hasznos, mert több szolgáltatást lehet kínálni és több partnert is lehet begyűjteni.

A teljes interjú egy kattintásnyira olvasható.

Mobilitás

Többen, de még mindig keveset keresnek a netes kreatívok

A legfrissebb elérhető adatok szerint nagyott nőtt egy év alatt az az összeg, amennyit különböző tartalmak előállításával lehet keresni az interneten.
 
Kisebb induló költséget jelent a private cloud bevezetése, ha elsősorban nem vásárlással, hanem bérlés útján áll össze a platform. De nem keveredik-e önellentmondásba a főként működési költséget jelentő megoldás a magánfelhő természetével?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.