A világ legelső, kereskedelmi forgalomba hozott almaszedő automtája felismeri és leporszívózza az ágakról az érett gyümölcsöket, amelyek egy karcolás nélkül kötnek ki a ládában.

A kaliforniai Abundant Robotics egy mindössze 2016 óta működő startup, amely az SRI International spin-off cégeként a legnehezebbnek tartott mezőgazdasági munkák elvégzését biztosító, robotizált rendszerek fejlesztésére koncentrál. A vállalkozásnak rövid története során már 12 millió dollárnyi befektetői tőkével sikerült erősítenie, saját leírása alapján pedig nemzetközileg is elismert szakembereket alkalmaz, akik gyors megoldásokat dolgoznak ki az ügyfelek sürgető problémáira.

Ilyen probléma volt Új-Zéland egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a T&G Global esetében az idénymunkások hiánya, ami az utóbbi időben kritikus szintre emelkedett. A társaság úgy látja, hogy a munkaerő-szükségletet a jövőben sem sikerül majd a hagyományos toborzással kielégítenie, ennek következtében pedig nagy csomó termés marad a fákon egszerűen azért, mert nincs, aki betakarítsa. A T&G Global ebben a helyzetben, mint mások is, a technológiát próbálta segítségül hívni.

Nincs többé túl magasan lógó alma

Ez esetünkben egy robotizált almaszedő gép munkába állítását jelentette, amelynek fejlesztéséen az Abundant Robotics két éven keresztül dolgozott. Az új eszköz lidar (lézeres távérzékelő) rendszerének segítségével navigál a gyümölcsfák között, és egy gépi képfeldolgozó alkalmazás révén különbözteti meg egymástól az éretlen és az érett almákat. Utóbbiakat egy vákuumos manipulátorral szippantja le az ágakról, ami lehetővé teszi, hogy a gyümölcsök ne sérüljenek meg.

A szakértők szerint a mezőgazdasági munka automatizálása, bár egyre szélesebb körben terjed, bizonyos területeken sokkal nagyobb kihívásokat állít a fejlesztők elé. Míg a gyomirtás ma már sima ügynek számít, a zöldségek és gyümölcsök betakarítása sokkal szofisztikáltabb feladat, és nehezebben jut el a hatékonyság ugyanolyan szintjére. Ennek oka, ahogy a fentiekből is kiderül, hogy a termések pontosan kell értékelni, miközben nem szabad megsérteni őket a begyűjtés közben.
 


Az Abundant Robotics technológiája idén tavasszal állt munkába a T&G Global ültetvényein. Az első körben nyilván nem volt lehetséges a teljes munkafolyamat robotizálása, de az új gépek éjszaka is dolgoznak, amikor az emberek pihennek. Elsősorban a nehezen hozzáférhető gyümölcsöket próbálják begyűjteni, megkönnyítve ezzel a "nappalosok" dolgát és csökkentve a munkások fizikai igénybevételét. A cég szerint ebből is következik, hogy a robot almaszedők belátható időn belül nem jelentenek veszélyt egyetlen munkahelyre sem.

A T&G Global anyacége, a német BayWa is az Abundant Robotics befektetői között van, vagyis aktív szerepet vállal az új megolások fejlesztésében. A cég szerint az automatizáció, amellyel a növekvő kereslet és a krónikus munkaerőhiány elé mennének, a termelők részéről is komoly előkészületeket kíván: a T&G Global például éveket töltött azzal, hogy az ültetvényeit felkészítse a robotok érkezésére, tekintettel például az ültetés sűrűségére vagy a speciális metszési eljárásokra.

Cloud & big data

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.