A G Suite különböző csomagjaihoz és a Cloud Identity szolgáltatáshoz már el is érhető a Secure LDAP.

Vállalati felhasználóknak fontos újításokat vezetett be a közelmúltban a Google. Már októberben bejelentette, hogy korábbinál sokkal nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy biztonságos LDAP szolgáltatásokat biztosítson a felhős szolgáltatásaihoz. A felhős alkalmazásoknál használt és most biztonságosabbá tett egyszerűsített címtárszolgáltatások (LDAP – Lightweight Directory Access Protocol) azonban másban is hoznak újdonságot.

Egy helyről kezelhető felhő és helyi alkalmazás

A Secure LDAP-t először a különböző G Suite csomagok (Enterprise, for Education, illetve Enterprise for Education), valamint a Cloud Identity Premium előfizetői kapták meg.

A megoldás nagyban segíti az üzemeltetők dolgát is, ugyanis a helyi (on-premise) és a felhős (SaaS – Software as a Service) szolgáltatásokhoz ettől kezdve elegendő lesz egyetlen IAM (Identity and Access Management). Ez az egységesítés már eleve sokat javíthat a biztonságon, hiszen csökken a hibalehetőségek száma.

Összességében egy hibrid rendszerben is sokkal egyszerűbbé válik az autentikáció, az autorizáció, valamint a felhasználók és csoportok biztonságos kezelése. A Secure LDAP integrációja révén ugyanis például egy G Suite-hozzáférést vagy más felhős szoftverszolgáltatás ebből a szempontból ugyanúgy kell kezelni LDAP szinten, mint bármely más, címtárszolgáltatást támogató on-premise szoftvert. A Secure LDAP ugyanis ugyanazt a felhasználói könyvtárat használja mind a SaaS, mind az LDAP alapú alkalmazásokhoz, így a felhasználó mindkét esetben ugyanazokat a Cloud Identity hitelesítő adatokkal dolgozhat.

A Google egyszerű átállást és konfigurálást ígér, illetve azt hangsúlyozza, hogy a felhasználóknak nem kell megváltoztatniuk az alkalmazásukhoz való hozzáférési módjukat. Emellett átláthatóbbá teszi az alkalmazásfelügyeletet, és csökkenti például a Microsoft Active Directorytól való függést.

Más szállítókkal is együttműködnek

A Google állítása szerint az új szolgáltatás elvileg minden olyan alkalmazással képes együttműködni, amelyek kompatibilisek az LDAP over SSL (LDAPS) technológiával. A kompatibilitást azzal is erősítik, hogy a bevezetésben együttműködnek egy sor vállalattal. Eddig az Aruba Networks (HPE), az Atlassian, az itopia, a JAMF, a Jenkins (Cloudbees), az OpenVPN, a Papercut, a pfSense (Netgate), a Puppet, a Softerra, a Sophos, a Splunk és a Synology már csatlakozott a Google-höz, de további cégek jönnek.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »

 

Cloud & big data

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.