A technológiai ipar nagyágyúiból tavaly óta építi egyre népesebb fejlesztői csapatát Zuckerberg. Négy projekten is dolgoznak. Az Oculus nem marad társ nélkül.

A Building 8-nak hívják azt a csapatát a Facebooknak, amely Mark Zuckerberg dédelgetett terveit igyekszik megvalósítani. És hogy mik ezek a tervek? Van itt AR-rel (Augmented Reality) kombinált kamera, de olyan, a tudományos fantasztikumok világát idéző technológia is, amely az emberi agyat térképezné fel. A cég hardveres fejlesztéseinek a Business Insider járt utána.

Hírek szerint már tervezik is az első hardverek bemutatkozó partiját, bár még senki sem látta a Building 8 egyetlen bemutatásra kész termékét sem. A Business Insider információi szerint a hardveres csapat lehet a főszereplője a Facebook e heti fejlesztői konferenciájának, amelyen Zuckerberg tavaly felvázolta a társaság 10 éves jövőképét.

A kockázatnál csak az ambíció nagyobb

A hardver felé fordulás egy meglehetősen ambíciózus, ugyanakkor kockázatos vállalkozás. A Facebook valódi internetes szuperhatalom, köszönhetően a 2 milliárdhoz közelítő felhasználói körének, ám a hardvervilágba eddig lényegében mindenféle tapasztalat nélkül lép be. A hardvergyártás kicsi profitrátát ígér, ugyanakkor komplex logisztikát igényel, és ezen a piacon olyan jelentős tőkeerővel rendelkező versenytársakkal kell a Facebook-nak megküzdenie, mint az Apple vagy a Google, továbbá olyan feltörekvő startupokkal, mint a Snap.

Az eddig kiszivárgott információk alapján a Facebook nem egy egyszerű hobbiként kezeli a Building 8-at. A céghez közel állókkal folytatott beszélgetések, a csapaton belül a legutóbb betöltött állások a Business Insider szerint meglehetősen ambíciózus lépésekre utalnak. Létrejöhet egy konzumer eszközök fejlesztésére alkalmas, hongkongi logisztikai bázissal, kiskereskedelmi hálózattal és telefonos ügyfélszolgálattal egyaránt rendelkező üzletág. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a lap értesüléseit a Facebook nem kívánta kommentálni.)

A Building 8 jelenleg folyó projektjei közül az egyik kamerák és a kiterjesztett valóság összekapcsolásával foglalkozik, egy továbbiról pedig annak alapján, hogy kivel bővült legutóbb a szakértői csapat, arra lehet következtetni, hogy a Facebook beszáll a drónfejlesztésbe.

Izgalmas projektnek ígérkezik az agyi szkenner is. Az ezt fejlesztő csapat élén az a John Hopkins Egyetemen végzett neurológus áll, aki korábban részt vett egy agyi ingerekkel irányított karprotézis kifejlesztésében. De folyik más egészségügyi projekt is a Building 8-nál. Egy a Stanfordon végzett és a kísérleti gyógyászati eszközök fejlesztésében gyakorlatot szerzett kardiológus vezetésével dolgoznak egy közelebbről meg nem határozott fejlesztésein is, amihez még keresik a megfelelő embereket.

Google-től hozták a fő hardverest

A hardveres tervek felügyeletére a Google fejlesztőpi részlegétől csábították el Regina Dugant. Nem véletlen tehát, hogy a Building 8 szervezetileg nagyban hasonlít a keresőóriás fejlett technológiákkal és projektekkel foglalkozó részlegéhez, az ATAP-hoz (Advanced Technology and Projects Group), és emlékeztet a Google X elnevezésű, "holdutazó" laboratóriumára is, ahol az önjáró autóinak a prototípusai megszülettek.

Regina Dugan A Google-től érkezett, és Google-mintára építkezik

A fejlesztői csapatok vezetőit amolyan regionális hatáskörű CEO-ként kezelik a vállalatnál. A vezetők két évet kapnak a bizonyításra. Ha az eredmény piacérett, jöhet a piacra lépés, ha nem, akkor pedig beolvasztják az adott csapatot és eredményeit a Facebooknak abba a részlegébe, amely viszi az Oculus VR-t, a WhatsAppot és az Instagramot.

Az első ilyen határidő jövő nyáron jár le annál a csapatnál, amit Frank Dellaert robotszakértő vezet. Az ő részvétele azt feltételezi, hogy a Facebook konzumer drónok gyártását tervezi, hasonlóan a Snapchatet megalkotó Snap Inc-höz.

Egy év múlva lehet konkrét termék

Dellaert tavaly nyáron igazolt a Facebookhoz, eéőtte a Skydio fő technológusa volt. A Skydio olyan drónt fejlesztett, amely képes automatikusan követni egy adott földrajzi területen mozgó embert. Dellart egyébként nem az egyedüli, aki a startuptól érkezett, Zuckerbergék idén januárban is igazoltak onnan egy hardverfejlesztési szakértőt.

Úgy tűnik, a drónos terveket annyira komolyan veszik, hogy a siker érdekében még egy kis belső átszervezést is végrehajtottak: olyan szakembereket is átvittek a Building 8 Dellaert által vezetett csapatába, akik korábban a Facebook Aquila elnevezésű magaslati robotrepülőinek a fejlesztésén dolgoztak, amelyek 27 kilométer magasból szórják majd a netet a világ technológiailag kevésbé fejlett részén.

Ha el is készül jövőre az első termékével a Building 8, még mindig ott van egy komoly falat a Facebook számára: a az eladás. Ezen a téren még vajmi kevés a gyakorlatot szerezhetett, a méregdrága Oculus VR-rel szerzett tapasztalati pedig nem igazán mérvadóak.

Úgy tűnik azonban – erre utal az AR-es projekt is –, hogy Zuckerbergék a jövő meghatározó technológiáiban komoly játékosok akarnak lenni. Egyes elemzők azt jósolják, hogy a Facebook legalább évi 20 millió eszközzel jelenik majd meg a hardverpiacon.

Konzumer tech

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Hirdetés

Itthon gyorsul a mobilinternet, az európai top 3-ban a 4G-hálózatok

Míg Európában emelkedett a 4G hálózatok átlagsebessége, a világ többi régiójában nem javultak a letöltési sebességek. A Magyarországon működő 4G hálózatok sebessége kiemelkedő, a harmadik legjobb Európában, és lefedettségben is a top 3-ban vagyunk.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.