...miközben a közösségi hálózat tízezrével törölgeti az állami propagandakampányokhoz használt fiókokat – derül ki a társaság legfrissebb átláthatósági jelentéséből.

A kormányzati szervezetek egyre több felszólítást küldenek a Twitternek az újságírók és a sajtóorgánumok által közzétett tartalom eltávolítására: a közösségi platformnak 2020 második felében 199 forrásra nézve összesen 361 ilyen követelést kellett kezelnie, ami 26 százalékos növekedést jelentett az év első hat hónapjához viszonyítva.

A Twitter szerdán közzétett átláthatósági jelentése most első ízben közölt kifejezetten az újságírókra és kiadókra vonatkozó adatokat. A kormányzati felhívásoknak helyt adva 5 tweetet távolítottak el, amelyek között egyébként a legtöbb Indiából érkezett, megelőzve az ilyen téren igen aktív Törökországot, Pakisztánt és Oroszországot is.

A közösségi szolgáltató már 2012 ót, évente kétszer hozza nyilvánosságra a Twitter Transparency Report jelentéseket, ezeket visszanézve pedig kiderül, hogy 2020 júliusa és decembere között a legtöbb hivatalos adatigénylést is India jegyezte, ezzel pedig első ízben haladta meg az Egyesült Államokat. A Twitterhez összességében több mint 14,5 ezer ilyen felszólítás futott be, amelyeknek ezúttal nagyjából a 30 százalékát elégítette ki részben vagy egészében.

A felhasználási szabályok érvényesítésére a tavalyi második félévben több mint 3,5 millió egyéni felhasználói fiók ellen kényszerültek valamilyen fellépésre. A fenti adatigényléseknek ironikus felhangot ad, hogy ezek közül több mint 85 ezret zártak be állami szponzorációval működő propagandakampányokkal összefüggésben.

Jönnek a megfelelőségi megbízottak

Az átláthatósági jelentés alapján a Twitter 38,5 ezer darab, a jogszabályokra hivatkozó felszólítást kapott a különféle tartalmak eltávolítására, összességében pedig majdnem 170 ezer esetben szólaították fel bejegyzések törlésére – ez az állami aktivitással szemben 9 százalékos csökkenés volt a január-júniusi időszakhoz képest. A spam üzenetekről 4,7 millió bejelentés érkezett, de a közösségi platform több mint 143 millió esetben vizsgálta meg saját eljárásával, hogy egy-egy fiókot a felhasználási feltételekkel ellenkező, manipulatív szándékkal működtetnek-e. A védjegyek megsértése több mint 16 ezer esetben merült fel 2020 második felében.

A Twitter szerint azoknak a tweeteknek a megtekintési rátája 0,1 százalék körül van, amelyeket végül szabálysértőnek ítéltek, vagyis a globálisan mért megtekintések mindössze ilyen arányban irányultak ezekre a bejegyzésekre. A társaság azt is kiemeli, hogy a technológia proaktív alkalmazásával az ilyen tweetek 65 százaléka már azelőtt munkatársaihoz kerül felülvizsgálatra, hogy azokról felhasználói bejelentés érkezne.

Ahogy azt a kommentárok is kiemelik, az utóbbi időben a Twitter és a közösségi média más meghatározó szereplői is mindenfelé a kormányzati vizsgálatok célkeresztjében vannak. Magánaka a Twitternek legutóbb az Indiában bevezetett új szabályozással gyűlt meg a baja, amelynek nyomán a vállalat a múlt héten be is jelentette, hogy dedikált megfelelőségi vezetőt nevezett ki az indiai piacra, és a jövőben várhatóan több ilyen szakembert is alkalmaz majd.

Részletek a Twitter Transparency Center oldalain »

Közösség & HR

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.