Az MI és a gépi tanulás egyes területein újabban már csökken az álláskeresők száma, miközben az álláshirdetések még mindig szaporodnak.
Hirdetés
 

A Szilícium-völgyben továbbra is nagyon jó helyzetben vannak azok a munkavállalók, akik a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez köthető szakértelemmel rendelkeznek: egy gépi tanulásra specializálódó mérnök például több mint 142 ezer dolláros éves fizetésre számíthat. Az Indeed.com frissen kiadott statisztikájából ugyanakkor az is kiderült, hogy nem csak az új állásajánlatok, de a lehetőségek után érdeklődő jelentkezők száma is alaposan visszaesett az elmúlt időszakban.

Az amerikai állásportál adatai szerint 2018 és 2019 májusa között 29 százalékkal több álláshirdetést jegyeztek az MI területén, ami önmagában jelentős növekedés lenne, ha nem kellene összehasonlítani az előző évek mérlegével: 2017 és 2018 májusa között ugyanis 58 százalékkal, egy évvel korábban pedig 136 százalékkal növekedett a publikus ajánlatok száma. Az érdeklődés ehhez képest nem hogy lassabban növekszik, de egyenesen csökkenni kezdett a legutóbb vizsgált időszakban.

Elfogynak a szakemberek, és gyenge az utánpótlás

A mesterséges intelligenciához kapcsolódó álláskeresők két éve 49 százalékkal, tavaly pedig 32 százalékkal voltak többen, mint az előző (ugyancsak májustól májusig tartó) periódusban – ehhez képest a mostani statisztika alapján ez a trend a visszájára fordult, és közel 15 százalékkal kevesebben érdeklődtek az ilyen típusú beosztások iránt. Az Indeed szerint ez egyértelműen mutatja azt a sokat tárgyalt jelenséget, hogy a feltörekvő technológiák vonatkozásában bőven több álláshely van, mint ahány kvalifikált munkavállaló, aki betölthetné azokat.

Erre az egyik legtöbbet idézett példa az adattudomány és az adattudósok kérdése, akik a nyers adattömeg értelmezésének és prezentációjának szakértői, legyen szó a programozásról, a vizualizációról vagy a statisztikai modellek felállításáról, hogy a vállalatok "cselekvést lehetővé tévő információhoz" (actionable data) jussanak a begyűjtött hatalmas mennyiségű adatból. Ezen a területen azonban a kereslet 31 százalékkal, a kínálat pedig csak 14 százalékkal növekedett az előző 12 hónaphoz képest.

Az Indeed.com az "artificial intelligence" és a "machine learning" kulcskifejezések alapján toplistát is összeállított a legkapósabb beosztásokról:
 

forrás: Indeed.com - Top 10 AI Jobs, Salaries and Cities


Érdemes megjegyezni, hogy a tavalyi top10-es listán hat olyan munkakör is akadt, amelyik az idén már nem fért be a legkeresettebb állások közé. Most is a "machine learning engineer" feladatához rendelik a legtöbb AI/ML kulcskifejezést, de a 2017 és 2018 májusa közti időszakban ez már 75 százalék körüli arányt mutatott, szemben az előző évi 94 százalékhoz. A top10-ben első ízben megjelenő munkakörök közül a "deep learning engineer" kategóriát emelik ki, ami három nagyon gyorsan fejlődő technológiai területen – autonóm járművek, arcfelismerés, robotika – is meghatározó szerepet kap.

A fizetéseket tekintve a gépi tanulásra szakosodott mérnökök nem csak a legtöbbet keresik, de átlagos bérük is nagyon sokat emelkedett tavaly óta. Ez számszerűen 8400 dolláros, közel 6 százalékos növekedést jelent, miközben a Mercer HR-es adatai alapján az átlagos bérnövekedés 2,9 volt a többi területet is figyelembe véve. Hasonló a helyzet az algoritmusfejlesztő mérnökökkel, akik ugyancsak 5 százalékos növekedéssel már a bérlista 5. helyére jöttek fel.
 

forrás: Indeed.com - Top 10 AI Jobs, Salaries and Cities


Az Indeed.com szerint az egyes területek eltérő fejlődése jól mutatja, hogy a vállalatok esetenként alaposan a zsebükbe nyúlnak, hogy a fontosnak tartott tevékenységekre magukhoz csábítsák a szakértelmet és a tehetséget. A kutatás megállapítja, hogy mindennek alapján az MI-piac fejlődése az érett szakaszba lépett. A generalista pozíciók legnagyobb része tavaly óta eltűnt a fizetési listák éléről, átadva helyüket a sokkal jobban differenciált adattudós-feladatoknak.

A legtöbbeket természetesen az a kérdés foglalkoztatja, hogy az MI közvetett vagy közvetlen módon képes lesz-e legalább annyi munkahelyet létrehozni, mint amennyinek a megszűnésében közrejátszik majd. A Világgazdasági Fórum 2022-es előrejelzése például 75 millió beosztás eltűnéséről és 133 millió új állásról szól, ami közvetlenül a világszerte bevezetett MI-technológiákhoz lesz köthető. A Dun & Bradstreet 2019-es jelentése szerint a szervezetek 40 százalékánál jelennek meg új munkahelyek, és mindössze 8 százalékuknál szűnnek meg feladatkörök. A trendek természetesen még ilyen távlatban is változékonyak, problémák pedig a fentiek alapján abból is adódhatnak, hogy az új munkákat milyen részben sikerül majd betölteni kvalifikált munkavállalókkal.

Közösség & HR

SAP NOW Hungary: cápákkal indul a második nap

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia folytatásáról, még több az intelligens vállalatokról.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.