A meghatározó szakemberek után a centralizált mesterséges intelligenciát kritizáló vezérigazgató is lelép a Stable Diffusion képgenerátor fejlesztőjétől.

A Stability AI pénteken jelentette be alapítója és eddigi vezérigazgatója, Emad Mostaque lemondását a startup vezetői posztjáról és igazgatótanácsi tagságáról. A társaság választott neve egyre ironikusabban hat, ahogy az elmúlt időszakban sorra veszítette el kulcsfontosságúnak tartott szakembereit: a népszerű Stable Diffusion szöveg-kép generátor alaptechnológiáját megalkotó öt kutató közül a Forbes múlt heti beszámolója alapján hárman is egyszerre távoztak, Mostaque (a képen fekete pólóban középen) pedig a Stability AI eredményeinek méltatása mellett arról beszél a lemondásáró szóló közleményben, hogy "ideje biztosítani a mesterséges intelligencia nyitott és decentralizált" működését.

A Twitter-X-en közzétett bejegyzéseiben később arról értekezett, hogy "a centralizált MI-t" nem lehet meghaladni a "még inkább centralizáltabb MI-vel", utalva a vezető iparági szereplők, így az OpenAI vagy az Anthropic tulajdonosi szerkezetére. Mostaque cége a forró MI-piacon is gyakran került be a hírekbe belső problémái és pénzügyi nehézségei miatt – röviden, a Stability AI sok pénzt égetett el anélkül, hogy kilátásban lett volna az üzlet nyereségessé válása, és utóbb már befektetői források bevonásában sem volt sikeres.

Rablószerűségből pandúrszerűség

Ehhez járultak a különféle jogi problémák és a vezérigazgató személyével kapcsolatos viták is, akit többször vádoltak ferdítésekkel és túlzásokkal, de az sem vette ki magát jól, amikor tavaly novemberben a társaság audio részlegét vezető alelnöke bedobta a törölközőt, kritizálva azt a gyakorlatot, amelynek értelmében a generatív MI-modellek szerzői joggal védett alkotásokon való képzése méltányos felhasználás lenne.

A beszámolók alapján Mostaque már korábban is kritizálta a bevétel hajszolását a kiforratlan MI-technológiák kapcsán. Ugyanakkor azt is világossá tette, hogy szerinte a generatív MI megfelelő kutatása hamar kifizetődik majd, és sokkal több gazdasági értéket fog teremteni például az önvezető autóknál, amelyek fejlesztésébe már jó 100 milliárd dollárt öltek bele érdemi megtérülés nélkül. A hatalmas MI-piacon azonban a nyitott modelleket tartja előremutatónak, különös tekintettel a szabályozott iparágakra – más kérdés, hogy a folyamatok egyelőre az ellenkező irányba mutatnak, nem utolsósorban az MI-szolgáltatások fejlesztésének és üzemeltetésének elképesztő költségei miatt.

a kép forrása: stability.ai

Közösség & HR

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.