Bill Gates és befektetőtársai több mint egymilliárd dollárt szánnak olyan projektekre, amelyek környezetkímélő energiatermelési megoldásokat kutatnak, illetve más területeken segítik a klímaváltozás elleni harcot.
Hirdetés
 

Miközben a frissiben megválasztott amerikai elnök kampányában hoaxnak nevezte azt az állítást, hogy az emberiség felelős a globális felmelegedésért, a technológiai vállalatok meghatározó szereplői éppen újabb nagy dobásra készülnek a megújuló energiatermelés és úgy általában az üvegházhatás csökkentését célzó projektek támogatására.

Egymilliárd érvük van

Tegnap jelent meg egy részletes anyag a Quartz hasábjain, amelyben a Microsoft társalapítója, Bill Gates többek között egy friss kezdeményezésről beszél. A Breakthrough Energy Ventures (BEV) egy több mint egymilliárd dollár tőkével induló befektetési alap, amely a tervek szerint jövőre kezd aktív szerepvállalásba olyan területeken, mint például energiatermelés, vagy az energiatárolási megoldások. Utóbbiak fejlesztésével vonzóbbá tehető a megújuló energia. A társaság tervei között van továbbá a szállítmányozás, az ipari folyamatok és a mezőgazdaság megreformálása különböző támogatott projekteken keresztül. Összefoglalva: olyan célokra szánnak pénzt, amelyek ilyen-olyan módon képesek lehetnek kezelni a Föld utóbbi időben tapasztalt drasztikus felmelegedését.

A részletes program valószínűleg hamarosan felkerül a BEV oldalára, de azt már most lehet tudni, hogy Gates mellett számos más, a technológiai iparban nevet szerzett milliárdos vállal szerepet. Például a tagok között találjuk az Amazon és az Alibaba vezéreit, de Jeff Bezos és Jack Ma mellett feltűnik a névsorban a LinkedIn, az SAP és a SoftBank egy-egy társalapítója is. A más iparágakból érkező többi szereplővel együtt az alapítók együttes vagyonát nagyjából 170 milliárd dollárra becsülik.

Ehhez képest nem tűnik olyan óriásinak az összeg, amivel a BEV gazdaálkodni fog, de a területen ennyi pénz nagyon komoly léptékű magánbefektetésnek számít. Különösen úgy, hogy az energiakutatás nem éppen a legjövedelmezőbb fejlesztési terület. Egy tanulmány szerint 2006 és 2011 között 25 milliárd dollárnyi kockázati tőkét fektettek be az energiakutatásba, ám ennek a pénznek több mint felét azóta elvesztették.

Gates szerint pontosan ezért szükségesek a mostanihoz hasonló kezdeményezések, hiszen az energiakutatás nem egyenlő például az informatikával. Véleménye szerint itt nem működik az, hogy az ember ad 50 millió dollárt, majd két év múlva már tisztán látszik, hová vezettek a kutatások.

Érdekes találka

A BEV bejelentésének időzítése nem lehet véletlen, hiszen Donald Trump a héten ül le beszélgetni a legmeghatározóbb amerikai technológiai cégek és fejlesztői központok vezéreivel. A két fél kapcsolata finoman fogalmazva is fagyos volt a kampányidőszakban, de az új helyzetben valószínűleg mindenki igyekszik pragmatikus lenni.

Ebben bízik Gates is, aki korábban számos befektetésével, vagy éppen adománnyal jelezte, mennyire elkötelezett a Föld fenntarthatóvá tételében. Az egykori Microsoft-vezér fontosnak tartja a találkozót, és azt reméli, hogy az új adminisztrációt meg lehet győzni arról az alapvető tételről, miszerint kutatásba, fejlesztésbe fektetni hosszú távon és nagy általánosságban mindig kifizetődő dolog.

Piaci hírek

Megkezdték a kirajzást a SpaceX globális internetet biztosító műholdjai

Elon Musk cége sikeresen pályára állította az első 60 eszközt, de a működőképességhez még sokkal több kell.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.