Havi 18-tól 144 euróig terjedő ár – cserébe semmi vesződség. Már ha a felhasználók átverekedték magukat a regisztrációs folyamaton, és net is van.

Ahogy a Microsoft a közelmúltban ígérte, elindult a Widows 365 Cloud PC szolgáltatás. Amit a szolgáltatásról elméleti szinten tudni lehetett, azt korábban összefoglaltuk: itt foglalkoztunk a bejelentéssel, itt pedig összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a témában.

A lényeg: a Cloud PC a Microsoft desktopvirtualizációs szolgáltatására, az Azure Virtual Desktopra (AVD) épül, de annál lényegesen egyszerűbben kezelhető és menedzselhető. A Microsoft megfogalmazása szerint egy automatizált AVD, amely az Azure-ban fut.

A puding próbája azonban az evés – meg az élmény összevetése a pincér által kihozott számlával. Most már mindkettőről vannak tapasztalatok: meglehetősen vegyesek.

Ami az árazást illeti...

A The Verge szerkesztője már megszellőztette, hogy egy alapkiépítésű Cloud PC (2 mag, 4 GB RAM, 128 GB tárhely) 31 dollár lesz. Tom Warren infója helyesnek bizonyult, ez a konfiguráció az USA-ban valóban 31 dollár, az európai ár 25,5 euró – ez vonatkozik a magyarországi felhasználókra is.

Warren értesülései abban is helytállóak voltak, hogy összesen 12 konfigurációból lehet választani. A leggyengébb virtuális gépben 1 vCPU mellett 2 gigabájt RAM és 64 gigabájt tárhely van, ezért 18,2 eurót (vagy 20 dollárt) számít fel a Microsoft. Feljebb lépve van öt darab 2 vCPU-s, valamint három-három darab 4 és 8 vCPU-s kiépítés.

A legerősebb Cloud PC-ben a 8 virtuális CPU mellett 32 gigabájt RAM és 512 gigabájt tárhely van. Ezért Európában 143,9 eurót számít fel a Microsoft, az USA-ban 158 dollárt. (Míg a leggyengébb gép a jelenlegi euró-dollár árfolyamnál az EU-ban olcsóbb 1,6 dollárral, a legerősebb gépnél az amerikai felhasználóknak van 12 dollár árelőnye.)

Arról megoszlanak az első vélemények, hogy ezek az árak hogyan viszonyulnak az on-premise hardverekhez. Az kétségtelen, hogy mint a The Verge írja, az erősebb konfigurációknál akár meg is érheti a vállalatoknak: megszabadulnak az üzemeltetés-karbantartás nyűgétől, ráadásul lehetőséget kapnak, hogy akár feljebb is léphessenek, ha egy feladatnál a virtuális gép teljesítménye lenne akadály.

Gyengébb gépek esetében azonban kérdéses, hogy mennyire kifizetődő a havidíj. Az igaz, hogy a Cloud PC-t bármilyen platformon (Android, Chrome OS, Linux, Mac OS X, iOS) el lehet érni, hiszen egy böngészőben is futtatható (ezért is nevezik inkább streamingszolgáltatásnak), de kell hozzá egy gép, ami elbír a böngészővel, ami jellemzően erőforrásigényes alkalmazás (a fontosabb rendszerkövetelményeket itt foglaltuk össze), valamint a munkaterheléshez igazodó sávszélesség.

Azzal is számolni kell, hogy ha a Cloud PC-n keletkező adatokat valahova külső (értsd: a virtuális gép tárhelyén vagy a Microsoft felhőjén kívüli) helyre szeretnénk kimenteni, azt a csúcskonfigurációnál is csak havonta 70 giga erejéig tehetjük meg. Ha elértük a 70 gigát, utána a Microsoft "egyes esetekben korlátozhatja a sávszélességet". Az alapmodellnél 12 giga a felső korlát.

A használat...

A Microsoft kedvezményekkel is csábítja ügyfeleit a felhős Windowsra. A Business előfizetést választóknak (ez 300 előfizetőig vehető igénybe) például jár az ún. a Windows Hybrid Benefit a Windows 10 Pro licencek után. Ha ilyen operációs rendszer fut a Windows 365-öt futtató elsődleges eszközön, akkor az után maximum 16 százalék kedvezményt kaphat az előfizető.

A Microsoft 365-előfizetők kapnak két hónapos ingyenes próbaidőszakot is. Ezt a felügyeleti központban állíthatják be. Arra azonban figyelni kell, hogy a próbaidőszak lejárta után a próba automatikusan átvált rendes előfizetésre. Azaz ha valaki nem kapcsol időben, és nem jelzi, hogy bocs, nem ezt a lovat akartam, fizetnie kell.

A The Register azon melegében ki is próbálta a szolgáltatást. A lap maliciózus beszámolója szerint lassú volt a regisztrációs folyamat, egy Windows 365 PC létrehozása legalább fél órát vett igénybe, és néhányszor sikerült 404-es üzenetbe is beleütközni, mert az adminisztrációs felület nem töltődött be.

A teljesítmény sem nyűgözte le a tesztereket. Böngészőben futtatva egy Core i5-ös gépen, 8 giga memóriával, átlagos végfelhasználói nettel (100 Mbit/s letöltési sebesség) igencsak döcögött a lokális teljesítményhez képest. Némileg javult az sebesség, amikor átváltottak a futtatás másik módjára: Remote Desktopon keresztül is elérhető ugyanis a Windows 365. De így is nagyon leterhelte a rendszert, amit a ventilátor folyamatos zúgása is jelzett.

A másik fontos kifogása a The Registernek az volt, hogy hiába egyszerű az androidos (pl. okostelefon) és iOS-es (pl. iPad) Remote Desktop app beállítása, hogy azon keresztül használják a Windows 365-öt, maga a Windows alkalmatlan arra, hogy kis képernyőn dolgozzanak vele.

Érdekes módon ennél pozitívabb képet fest a Mac-világgal foglalkozó 9to5Mac. A lap szerint a Safari böngészőben nem az igazi, de a Remote Desktop kliensalkalmazással már elfogadható teljesítményt mutatott a Windows 365, még ha időnként akadozott is. A lap szerint nem lehetett eldönteni, hogy maga a virtuális gép vagy a netkapcsolat volt-e a szűk keresztmetszet.

A The Register összegzése szerint a Windows 365 segít a felhőalapú számítógépek koncepciójának elfogadtatásában, és bizonyosan segít azoknak a vállalkozásoknak, melyeknek sok ideiglenes alkalmazottjuk van és/vagy nincs megfelelő IT-csapatuk, de a szolgáltatás forradalminak nem nevezhető.

Cloud & big data

Félig-meddig szoftvercéggé alakítaná magát a Stellantis

A 2021 elején összeállt autóipari óriás az évtized végére már 20 milliárd eurót keresne közvetlenül a szoftvereken és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokon.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.