Az EZ365 három funkciót valósít meg egy platformon: lehet kriptovalutával kereskedni, lehet játszani, sőt még tanulni is – a blockchainről.

Integrált blockchain platformot indít a máltai székhelyű EZ365. A platformon egyelőre három szolgáltatást egyesít: egy kriptovaluta-tőzsdét (EZ Exchange), ami a fiat valutákat és a hitelkártyákat is kezeli, egy online kaszinó, sport- és e-sportfogadási részleget (EZ Win), valamint egy oktató szekciót (EZ Academy), ahol a blockchainről lesznek tananyagok, és egyéb, a közösség által megosztott információk – írja a VentureBeat.

Bankszintű biztonságot ígérnek

A platform magas szintű biztonságot nyújt, és lesz ügyfélszolgálata is, hogy a leendő ügyfelei minden szempontból biztonságban és komfortosan érezhessék magukat. Ez mind fontos tényező az EZ365 alapító-vezetője, Russell Korus szerint ahhoz, hogy az emberek végre megtapasztalhassák a technológiában rejlő lehetőségeket. A legtöbb ilyen szolgáltatás – pl. kriptovaluta-tőzsdék – felülete bonyolult, nagyon rossz felhasználói élményt nyújt és általában ügyfélszolgálat sincs. Azaz mindenkit kizárnak a használati körből, aki nem keni-vágja a blockchain működését.

Az EZ Exchange indul el elsőként, szeptemberben. Kezdetben csak három kriptopénzzel (bitcoin, ether, stellar) lehet rajta kereskedni, de folyamatosan bővítik a támogatott digitális pénzek körét. A felület kezeli a hitelkártyás tranzakciókat, így hivatalos pénzből is lehet venni kriptovalutát. A fejlesztett verzió, amit kb. két hónappal később szeretnének fellőni, már az elektronikus átutalást is támogatja, és nem csak a kriptovaluta walletek között, hanem banki számláról és számlára is lehet majd utalni.

Jövő év első negyedében tervezik indítani az online szerencsejátékos platformot. Itt a fogadásokat csak bitcoinban lehet megtenni, de az EZ Exchange integrációja miatt ez nem lesz probléma. Az ügyfél a fogadáskor azonnal át tudja váltani a pénzét vagy kriptovalutáját bitcoinra. Lehet fogadni a focitól az ökölvíváson és a kriketten át szinte mindenféle sportág mérkőzéseire, versenyeire.

Az EZ365 platformját blockchain-szakértők és olyan hétpróbás IT-infrastruktúra és biztonsági szakértők rakták össze, akik globális tőkepiaci cégeknél szereztek tapasztalatot – állítja a cég (persze az ilyen mondásokat érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen például a vezetők közül egyedül a biztonsági vezető, Michael Caravetta dolgozott pénzügyi területen, a torontói tőzsde IT-biztonsági vezetője volt).

Az ígéretek alapján egy olyan redundás rendszert raktak össze, aminek nagyon magas a hibatűrése és a rendelkezésre állása. Az mindenképpen újdonság, hogy a platform a tőkepiaci szabályok szinte mindegyikének meg akar felelni, beleértve az ügyfél-azonosítási előírásait, a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni védekezés szabályait. Emellett megkezdték az ISO 27001  információbiztonsági tanúsítvány megszerzését is, hogy az első olyan kriptovaluta-tőzsde legyenek, amely megfelel a hagyományos tőzsdék és a pénzügyi intézmények által alkalmazott biztonsági követelményeknek.

A cég 200 millió tokent bocsát ki a fejlesztések további finanszírozására. Tíz százalékát azonban különböző promóciós kedvezményekre fordítják: például váltási jutalék visszatérítésére, ingyenes játéklehetőségre az EZ Win-en.

2023-ig óriásit nő ez a piac

Aki gyorsan lép, az nagy lehetőségekhez jut a blockchainpiacon. Ezt sugallja az IDC egy friss előrejelzése is, amely szerint 2023-ig átlagosan évi 60 százalékkal nőnek a blockchainhez kötődő megoldásokra fordított kiadások. Idén ez várhatóan 2,7 milliárd dollár lesz, ami 80 százalékkal több, mint 2018-ban.

A kutatócég mindezt arra alapozza, hogy felmérései szerint beértek a korábban indított pilotok, és már egyre nyilvánvalóbb a piaci szereplőknek, hogy milyen lehetőségek vannak a technológiában. Bár ma szabályozási területeken még vannak bizonytalanságok, úgy tűnik a pénzügyi szolgáltatásokban, az azonosításban (személy és termék), valamint a kereskedelmben egyre nyilvánvalóbbá válnak az előnyei.

Ami az EZ365 szempontjából is biztató, hogy az IDC szerint pont a pénzügyi szektor az, ahol a technológia a leggyorsabban megmutatja létjogosultságát. A beruházások kb. harmada ebben a szektorban történik majd, mindenekelőtt a határokon átnyúló pénzügyi tranzakciók épülhetnek a blockchainre.

Az IDC kutatásának konklúziója nagyon hasonló ahhoz, amit az EZ365 vezetője is mondott a VetureBeatnek: nem a kriptovaluta az érdekes, az csak egy eszköz. A lényeg a mögötte működő elosztott főkönyvi technológia, ami sok, már ma is létező és küszöbön álló üzleti problémára hozhat felhasználóbarát és hatékony megoldást.

Cloud & big data

A németek is rámordultak az EU-ra a hálózati költségek megosztásának ügyében

Öt másik tagállammal együtt nyílt, átlátható vitát és világos ütemtervet sürgetnek abban az ügyben, hogy az Európai Bizottság milyen közvetlen hozzájárulást vár a nagy online szolgáltatóktól a távközlési hálózat működtetéséhez.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.