Egy kutatási projekt során rajzolt betűket érzékeltek képszerűen vak emberek. A speciális impulzusoknak köszönhető sikertől a látás teljes visszanyeréséig persze még hosszú az út.
Hirdetés
 

A houstoni Baylor Collage of Medicine kutatócsapatának egészen elképesztő eredményeket sikerült elérni látássérült és vak embereknél azzal, hogy új megközelítéssel próbálták stimulálni a látásért felelős agyterületet.

Egyszerű, mint a tenyérbe rajzolás

Korábban is történt már számtalan kísérlet arra, hogy agykéreg elektromos stimulálásával valahogy aktivitásra bírják a látásukban súlyosan korlátozott páciensek nem, vagy nem megfelelően működő idegsejtjeit. A mostani azonban pontosságával, összetettségével és egyben az alanyok szempontjából egyszerű alkalmazásával is kiemelkedik a mezőnyből.

A kísérletben részt vevők úgy fogalmazták meg az élményt, mintha fénylő foltokat vagy vonalakat "láttak" volna. A kutatók mindezt azzal érték el, hogy a megfelelő agyterületre precíz elektromos impulzusokat sugároztak. Más kísérletekkel ellentétben azonban nem pontszerűen érték a felszínt a stimulusok, hanem folyamatos "érintésként". A jelenséget a szakemberek a tenyérbe rajzolt mintákhoz hasonlították.

 

Szemléltető ábra az "agyba rajzolás" statikus és dinamikus változatáról


A teszteket olyan személyeken végezték, akiknél egyéb okokból (például az epilepsziájuk monitorozására) már beültettek elektródákat az agykéregbe, így további beavatkozásra, vagy egyéb előzetes felkészítésre nem volt szükség. Az alanyok külön trenírozás nélkül képesek voltak igen jó arányban, 85-90 százalékos pontossággal lerajzolni azokat a vonalakat, betűket, amelyeket a kutatók az agykéregük felületére sugárzott hullámokkal igyekeztek megjelenítettni a fejükben.

 

A tesztek meggyőző eredményeket hoztak 

 

Természetesen mindez egyelőre nem jelenti azt, hogy a látásukat elvesztő emberek akár csak a közeljövőben képesek legyenek teljes vizuális élményt kapni a technológia segítségével, ugyanakkor a mostani tanulmány egy fontos lépés az úton. A kutatók a következőkben azon dolgoznak majd, hogy az egyszerű betűket kiadó vonalakat egyre összetettebb formákká fejlesszék. Középtávú cél lehet például, hogy az alanyok képesek legyenek akár családtagjaikat is felismerni a körvonalak alapján, vagy éppen az önálló tájékozódásuk legyen sokkal könnyebb azáltal, hogy a környezetükben lévő formák megjelennek a gondolataikban.

Hogy milyen tágak a lehetőségek, arra jó példa az, hogy a látásért felelős agykéreg területén félmilliárd idegsejt van, amelyeknek csak egy nagyon kis töredékét stimulálták a kutatók, mindössze néhány elektróda segítségével. A csapat idegműködésre specializálódott biomérnökökkel karöltve igyekszik egyre sűrűbb elektródahálókat készíteni, amely pontosabb stimulálást, részletesebb virtuális megjelenítést hozhat.

Piaci hírek

Milliárdos felvásárlást ütöttek nyélbe úgy, hogy a felek nem találkoztak személyesen

Megvan az első olyan milliárdos nagyságrendű akvizíció, amit teljes egészében online zavartak le. A Cisco vette meg így a ThousandEyes nevű startupot.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.