Az elöregedő kommunikációs technológiára immár nincs különösebb szükség, ellenben üzemeltetése drága és nem hatékony.

Tegnap a 3G vélhetően nem túl hosszú ideig tartó jövőjéről tartottak konferenciát a mobilszolgáltatók és állami szereplők részvételével. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) eseményt összefoglaló beszámolója szerint a felek egyetértettek abban, hogy a mobiltelefon-hálózatokban használt 3G-technológia felett eljárt az idő, lassú, drága és nem hatékony. A kivezetés időpontjáról a szolgálatók döntenek, a hatóság pedig a fogyasztók védelmére összpontosít a közelgő búcsú kapcsán.

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) hibrid konferenciáján az egyesület szakemberei mellett állami oldalról az NMHH és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a piaci szereplők közül pedig a legnagyobb távközlési szolgáltatók a (Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone) vettek részt.

Közel a vég

A 4G-hálózatok szinte teljes lefedettsége és az 5G rohamos terjedése nyomán világszerte egyre több szolgáltató dönt a 3G hálózatok kivezetése mellett Európában, ami Magyarországon is időszerű. A magyar hírközlési hatóság az európai szabályozási alapelvekkel összhangban technológiasemlegesen szabályozza a frekvenciahasználatot. Nem sürgeti, de nem is akadályozza az átállást – hangsúlyozta Kollár Péter, a NMHH szakértője, aki nemzetközi előrejelzések alapján úgy véli, Magyarországon 2022 és 2023 között következhet be a 3G lekapcsolása.

A jóslat annak fényében egyáltalán nem tűnik túl bátornak, hogy idén szeptemberben több piaci szereplő bejelentette a leállítással kapcsolatos teveit. Ezek alapján a Telenor Magyarország 2022 második felében kezd neki a szakaszos leállásnak, a Magyar Telekom pedig szintén ebben az idősávban tervezi leállítani saját 3G-s hálózatát. A Telekom nemrégiben kiadott közleménye hangsúlyozta, hogy a 3G technológia kivezetése a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb kihasználást jelent, illetve azt is, hogy a lekapcsolás mellett szóló döntésben környezetvédelmi, energiatakarékossági szempontok is érvényesültek.

A konferencián a három érintett mobilszolgáltató képviselője is beszámolt terveiről. Taszner István, a cég vezetéknélküliágazat-vezetője a tegnapi rendezvényen hangsúlyozta, a hálózatváltás költséghatékonysági döntés. Csaba Tamás, a Telenor Magyarország hálózati stratégiai tanácsadója kiemelte, a folyamat idő- és munkaigényes, ezért terveik szerint a két érintett, általuk használt frekvenciasávban nem egyszerre szüntetik be a 3G-technológia támogatását. Kovács Ákos, a Vodafone termékfejlesztési igazgatója a vállalat németországi tapasztalataiból szemezgetett abban bízva, hogy azok tanulságosak lehetnek itthon is.

Az előregedő technológia kivezetésénél az NMHH legfontosabb szerepének a fogyasztók védelmét tekinti. Ilyen tevékenységként említve a lakossági előfizetők felkészítését a május óta tartó NetreFel kampánnyal, amely az idősebb internethasználókat és azok segítőit megcélozva a felhasználói tudatosság fejlesztése mellett a modern készülékek beszerzését is igyekszik motiválni tanácsokkal. Ezen túl a hatóság levélben tájékoztatta az M2M-technológiák legnagyobb felhasználóit, az állami intézményeket, önkormányzatokat a várható változásokról, valamint a NAV-val is folyamatos az együttműködés és az egyeztetések.

A pénztárgépek működni fognak

Az átállásban külön figyelmet érdemelnek a pénztárgépek, mert mintegy negyven százalékuk 3G-n kommunikál jelenleg, de biztosított, hogy azok a 3G lekapcsolása után is zavartalanul működjenek tovább – fejtette ki Mizsányi Attila, a NAV digitális ellenőrzési osztályvezetője. A készülékek alacsony adatforgalmát ugyanis a 2G, illetve a 2,5G (Edge) is meg tudja oldani.

A HTE konferenciáját lezáró kerekasztal-beszélgetésen több szolgáltató is 2022 második felét jelölte meg a leállás kezdetének, ám végdátumot – versenyjogi és gyakorlati okokból egyikük sem adott meg. Kiemelték: a zökkenőmentes átmenet mindegyik vállalat üzleti érdeke, ezért a lehető leggyorsabban és legkörültekintőbben tervezik a lekapcsolást.

Közösség & HR

Zöld jelzést kapott az automatikus áremelés az App Store-ban

Az Apple új szabályai szerint bizonyos esetekben a felhasználóknak kell lemondani egy megdrágult előfizetést. Ennek elmaradása esetén a fejlesztő lehúzhatja az ügyfél számlájáról a magasabb összeget.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a TP-Link

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.