A felhasználókat a múlt héten egy Azure-rendszerüzenet értesítette, hogy 2027 március végével leáll az IoT Central. Aztán a Microsoft cáfolt...

Február 8-án megjelent egy értesítés a Microsoft Azure konzolján, mely szerint a szoftvergyártó 2027. március 31-én leállítja Azure IoT Central nevű felhőalapú IoT PaaS (Application Platform as a Service) megoldását. Emiatt azonban már 2024. április 1-től nem lehet új alkalmazási erőforrások létrehozni benne.

Aztán eltelt nyolc nap, és február 16-án kiadtak egy cáfolatot: a rendszerüzenet téves, ahogy annak kiadása is, a Microsoft ugyanis soha nem rendszerüzenetekben közli ügyfeleivel, ha egy termék elérte az életciklusa végét. Az ilyen bejelentéseknek az a menete, hogy a leállítás előtt három évvel jelentik be, és folyamatosan tájékoztatják az ügyfeleket a teendőkről.

Az Azure IoT Central 2017 végén debütált, hogy megkönnyítse a belépést az IoT-világba azoknak a cégeknek, melyeknél hiányzott az ilyen megoldások fejlesztéséhez, üzemeltetéséhez, karbantartásához szükséges belső tudás. Kellően sokan rá is kaptak, így a bejelentés érthetően pánikot keltett a használók körében. Nem csak a futó projektek kerültek volna veszélybe. Számos nagyvállalat (például az Nvidia) szorosan integrálta saját szolgáltatásaiba az Azure IoT Centralt, és egyelőre nem is tervezték lecserélni másra.

Nem zörög a haraszt...

Amellett, hogy a Microsoft helyesbítő közleménye kicsit lassan érkezett, kellően diplomatikusan is fogalmaz. Nem állítja például, amit ilyenkor a vállalati közlemények mindig hangsúlyoznak, hogy elkötelezett a termék megtartása és fejlesztése mellett stb. A nemzetközi sajtó most arra fogad, hogy a rendszerüzenet valóban idő előtt csusszanhatott ki, de az pontosan tükrözi a Microsoft szándékait.

A helyesbítő közlemény ugyanis csak általánosabban utal arra, hogy a cég továbbra is adaptív felhőalapú megközelítéssel kívánja támogatni ügyfeleit IoT-megoldások kifejlesztésében és bevezetésében bármilyen méretben és iparágban. De az egyáltalán nem biztos, hogy ezt az IoT Central révén szeretné megvalósítani.

A közlemény érdemi része az Azure IoT Operations felemlegetésével zárul (amely "megközelítésünket jól példázza"). Ennek az egyelőre csak nyilvános preview-ban létező szolgáltatásnak az a feladata, hogy megkönnyítse a fizikai operáció szintjén keletkező adatok felhőbe juttatását, illetve hogy egyszerűsítse és gyorsítsa az IoT-megoldások fejlesztését és telepítését.

Egy biztos, az olyan típusú iparágfüggetlen, szabványosított IoT-szolgáltatások alól, melyeket az IoT Central is nyújtott, mostanra kezd kifutni a piac. A Google, az IBM és az SAP például már 2022-ben leállította saját hasonló IoT-platformját – pedig a Google mindössze 2019-ben indította el az IoT Core-t.

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.