Kutatóknak sejtméretben sikerült megalkotni azt a vízi járművet, amely egy újabb lépés lehet a baktériumokhoz és spermiumokhoz hasonló mikroszkópikus testek mozgásának behatóbb tanulmányozásában.

Valószínűleg a világ legkisebb mesterséges úszó szerkezetét sikerült a Leiden Egyetem munkatársainak kinyomtatni egy speciális három dimenziós nyomtató segítségével. A Benchynek elnevezet apró hajó mindössze 30 mikrométer hosszúságú. Ez annyira kicsi méret, hogy a szerkezet simán elboldogulna egy hajszál belsejében is (már amennyiben az üreges lenne).

A mikroúszókat vizsgálnák

A holland kutatók hosszú távú célja az úgynevezett mikroswimmerek mozgásának a tanulmányozása. Az emberi testben ilyenek a véráramban közlekedő sejtek, de például a hímivarsejtek is. A kicsiny hajó ráadásul saját magát is képes hajtani, köszönhetően egy az apró platinabeültetésnek. Ezt az teszi lehetővé, hogy utóbbi képes reakcióba lépni a hidrogén-peroxiddal.

Bár nyomtatott test elképesztően kicsi, még így is hatszorosa egy átlagos baktériumnak. Ez persze semmit nem von le a projektben résztvevők érdemeiből, hiszen a szerkezetben rendkívül összetett elemek találhatók. A megoldást a rendkívül precízen vezetett lézernyalábok adták. Ezet az apró nyersanyagcsepp bizonyos pontjaira irányítva sebészeket megszégyenítő pontosságú alkotási folyamatot kaptak. Azaz a munka végig egy folyékony közegben történt, így nem volt szükség a hagyományos 3D-nyomtatást korlátozó, bonyolító támasztékokra.

Maga a hajó közvetlenül nem tesz hozzá az említett microswimmerek magasabb szintű megismeréséhez, de a gyártási folyamat értékes tapasztalatokat ad ahhoz, hogy a későbbiekben olyan mesterséges szerkezeteket tudjunk készíteni, amelyek gond nélkül elnavigálnak akár az emberi testben is. A lehetséges felhasználások között vannak például a maximálisan célzott egészségügyi beavatkozások. Apró robotokkal ugyanis a kellő mennyiségben és a megfelelő helyre lehet majd szállítani antibiotikumokat és egyéb, a gyógyításhoz szükséges anyagokat.

Az alkotás egyébként a kereskedelmi forgalomban is kapható Nanoscribe 3D mikronyomtatóval készült. Ennek működését szemlélteti a gyártó alábbi videója.
 

Hirdetés
Piaci hírek

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.