Az Nsave a svájci bankrendszer megbízhatóságát kínálja a bizonytalan gazdaságú országokban élőknek.

Mi jut eszünkben Svájcról? A bankok. És a svájci bankokról? A megbízhatóság – és a diszkréció. Ezeket az alpesi ország pénzintézetei csiszolták tökélyre. Ám az is köztudott, hogy a svájci bankok legendás szolgáltatásait jórészt a gazdagok élvezhetik. Ennek azonban vége: felbukkant egy (természetesen svájci) fintech, amely azt ígéri, hogy bárki előtt (beleértve a magyar kisbefektetőket) megnyitja Svájc magas szintű banki szolgáltatásait.

Ahogy a TransferWise-ét (illetve most már csak Wise), az Nsave nevű startup születését is személyes élmények inspirálták. A két alapító, Amer Baroudi és Abdallah AbuHashem ugyanis a Közel-Keleten született. Baroudi és családja például a szíriai háború elől menekült Európába. Mint a TechCrunchnak elmesélte, ide egy fillér nélkül érkeztek, mert minden megtakarításukat elvesztették a magas infláció miatt. Emiatt számlát sem tudtak nyitni, mert a bankok túl kockázatos ügyfélnek tartották őket. Innen jött az ötlet, hogy a hozzájuk hasonló kispénzűeknek kínálnak offshore bankolási szolgáltatást, egészen pontosan bárhonnan hozzáférést a svájci banki szolgáltatásokhoz. Mintegy demokratizálják a svájci bankrendszert.

Az Nsave egyelőre csak egy nagyon egyszerű terméket kínál: olyan megbízható számlát, amin dollárban, euróban vagy fontban lehet tartani a megtakarításokat. A számlákat, melyekhez bármikor és bárhonnan hozzá lehet férni, partner pénzintézetek vezetik, az Nsave-nek csak közvetítő szerepe van.

A felhasználóknak regisztrálniuk kell az appba, amelyen keresztül a szolgáltatást igénybe vehetik. Az alapítók szerint az igazán izgalmas feladat itt a kockázatértékelés. Ezt ugyanis online módon, lényegében teljesen automatizáltan kell végigvinni. A probléma megoldása azért sem triviális, mert nagyon eltérő szituációkat kell kezelni, kinél több, kinél kevesebb dokumentum is elég annak megállapítására, hogy megbízható ügyfél lesz-e. Az Nsave emellett saját tranzakciómonitorozó rendszert is fejlesztett a svájci banki előírások betartásához (pl. a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni fellépés).

Svájc ideális fintech-terep

Az alapítók Oxfordban voltak Rhodes-ösztöndíjasok, amikor kitalálták az Nsave-et. A cégalapításra azért választották inkább Svájcot, mert az ország jelentős erőfeszítéseket tesz ezért, hogy kedvező környezetet biztosítson a fintech cégeknek. A svájci startupok viszonylag könnyen eljuthatnak addig, hogy pénzügyi közvetítőként működjenek, de nyitott számukra az út a banki licenc megszerzése felé is.

Az Nsave egyelőre a termékfejlesztés korai szakaszában van, de hosszú távon is a lakossági bankolási szolgáltatásokra helyezik a fókuszt (megtakarítás, vagyonkezelés). A célcsoport is marad: azokra a pénzügyi szolgáltatásokból kiszorulókra koncentrálnak, akik olyan nehéz gazdasági helyzetben lévő országokban élnek, mint például mostanság Libanon, ahol az egekben az infláció.

A befektetők látnak fantáziát az Nsave üzleti modelljében. A magvető körben 4 millió dollárt szánt rá egy a Sequoia Capital vezette konzorcium, amelybe még Genf kanton technológiai startupokat támogató szervezete, a FONGIT is beszállt.

Piaci hírek

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.