Az Ericsson friss Mobilitási Jelentése szerint a legújabb generációs kommunikációs hálózat 2025-re teljesedhet ki igazán.
Hirdetés
 

A svéd vállalat rendszeresen publikálja a távközlés jelenét és potenciális jövőjét taglaló Mobility Reportot. A novemberben kiadott anyagból többek között az is kiderül, hogy 2025-re az okostelefonok átlagos adatforgalma a mostani szint több mint háromszorosára nő.

Villámháborúra azért ne számítsunk

Miközben rengeteg területen várnak hatalmas fejlődést a világban most induló ötödik generációs hálózatoktól, az világos, hogy a hatalmas beruházási költséggel járó fejlesztések nem fogják varázsütésre átalakítani a "játékteret". Az Ericsson friss kalkulációja alapján az 5G lakossági lefedettsége 2025-re érheti el a 65 százalékot, miközben a globális adatforgalom 45 százalékát intézik majd ezen a technológián.

Persze a nagyjából 2,6 milliárd embert jelentő tábor megszerzése így is szép teljesítménynek tűnik, különösen úgy, hogy a kezdetekben a legtöbb régióban és szolgáltatónál borítékolhatóan drága mulatság lesz 5G-s ügyfélnek lenni. Az újonnan indított 5G szolgáltatást a társaságok átlagosan 20 százalékkal drágább csomagban tudják értékesíteni, mint a korábbi 4G szolgáltatásokat.

 

Mobil előfizetések aránya technológiák és régiók szerint (forrás: Ericsson Mobility Report)  

 

Az sem utolsó szempont, hogy ha beigazolódnak a tanulmányírók jóslatai, akkor az 5G az elődjénél gyorsabb és sikeresebb hadjáratot vezethet. Az elterjedés üteme természetesen nagyban különbözni fog a világ egyes pontjain. Például becslések szerint hat év múlva Észak-Amerikában már a mobil előfizetések majdnem háromnegyede lesz 5G-s. Ehhez képest mondjuk Európa a maga 55 százalékával lényegesen megfontoltabban haladhat. Igaz, kontinensünk még így is a harmadik leggyorsabban adaptálódó régió lehet.

Minden nagyobb és több lesz

A jelentés a hálózatok generációváltása mellett egyéb általános telekommunikációs trendekre is kitér. Ilyen például a dolgok internetéhez kötődő kapcsolatok számának ugrásszerű emelkedése. A jelenlegi nagyjából 1,3 milliárd kapcsolatból 2025 végére 5 milliárd lehet, ami éves átlagban 25 százalékos bővülésnek felel meg.

Megközelítőleg ugyanilyen ütemben nő a mobilozók adatéhsége is. Ma egy átlagos okostelefonozó havonta 7,2 gigabájt adatforgalmat generál, ám ez a mennyiség hat év múlva már 24 gigabájtig kúszhat fel. Mivel ezzel párhuzamosan, ha már nem is nyaktörő ütemben, de az előfizetői tábor is bővül, így a hálózatok terhelése még ennél is meredekebben nő majd. Milyen szerencse, hogy itt van nekünk az 5G...

Konzumer tech

Nem övezi tapsvihar a Google alapítóinak háttérbe vonulását

Az egyik elnökjelölt már meg is üzente, hogy a címek cserélgetése nem mentesít az elszámoltatás alól, a vállalat dolgozóinak egy része pedig úgy érzi, nehéz helyzetben hagyták cserben őket.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.