Az IDC legfrissebb elemzése szerint az okostelefon-piac. A második negyedév eladási számai a korábban várt visszaesésnél is meredekebb zuhanást mutatnak.

Világszerte mindössze 280 millió okostelefont értékesítettek az idei második negyedévben - számolta ki az IDC. Ez meglehetősen rossz hír a gyártóknak, mert a korábban jósolt bő 5 százalékos visszaeséshez képest is gyengébbre sikerült a periódus. Éves összevetésben 8,7 százalékkal zsugorodott a piaci torta.

Az amerikai piackutató témában kiadott jelentése nem felejti el megemlíteni, hogy ez már a negyedik olyan negyedév volt zsinórban, amikor az értékesítés alulmúlta az egy évvel korábban realizált eredeményt. A helyzet idén valószínűleg már sokat nem is nagyon javul.

 

 

Globális okostelefon-piac, 2022/Q2 - IDC
Infogram

 

A kihívásokkal teli környezetben egészen különböző teljesítményt mutattak a szállítói lista élén állók. Az éllovas Samsung például Európa kivételével minden régióban egészséges növekedést produkált, aminek köszönhetően több mint 5 százalékkal tudta növelni eladásait. Az Apple plusznullás eredménye szintén jónak minősül egy általánosan lejtmenetben lévő szegmensben.

A másik oldalt a három kínai gyártó képviseli: a Xiaomi, a Vivo és az Oppo teljesítményén nagyon meglátszik a hazai piac világszinten is rendkívül súlyosnak minősíthető gyengélkedése. Ezek a vállalatok kivétel nélkül durva, 22-25 százalék körüli visszaesést szenvedtek el az idei második negyedévben. A helyzetet jól személteti, hogy egy évvel ezelőtt a Xiaomi már a Samsung nyakán lógott, most viszont már a második Apple forgalmát sem sikerült megközelíteni a legnagyobb kínai gyártónak.

Regionális szempontból a legnagyobb visszaesést nem meglepő módon a háborúban közvetlenül érintett Közép- és Kelet-Európa könyvelte el. A Magyarországot is magában foglaló régióban 36,5 százalékkal csökkent az értékesített darabszám. Mivel a terület csak a teljes világpiaci forgalom nagyjából 6 százalékát adja, így globálisan sokkal nagyobb hatása volt a Kínában mért 14,3 százalékos buktának.

Változó világ

Míg korábban az alkatrészhiány miatt a kínálat szűkössége fogta vissza a forgalmat, ez mostanra egyértelműen megváltozott. A gazdasági bizonytalanságok és geopoltikai feszültségek miatt a fogyasztók sokkal óvatosabbá váltak. Az IDC kommentárja szerint az OEM-gyártók ennek megfelelően csökkentették az év hátralévő részére szóló megrendeléseiket. Különösen igaz ez a kínai szereplőkre.

Ugyan a szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy az év vége felé egyes régiókban élénkülni kezdhet a kereslet, az okostelefon-piacra vonatkozó éves előrejelzését így is néhány ponttal lefelé tolták az IDC-nél.

Konzumer tech

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.