2020-hoz képest heti átlagban 50 százalékkal több támadási kísérletet regisztráltak tavaly vállalatok, kormányzati szervezetek és oktatási intézmények rendszereiben.

Nem csak a koronavírusos fertőzések, hanem a kibertámadási kísérletek száma is rekordott döntött 2021-ben - derül ki a Check Point Research témában közölt éves összefoglaló anyagából. A biztonsági cég szakemberei folyamatosan monitorozzák ügyfeleik rendszereit a világban, az ebből származó statisztikákból pedig óriási növekedés rajzolódott ki.

A pandémia és a hekkerek aktivitása közti párhuzam nem valamiféle erőltetett társítás, hiszen a távmunkára, otthoni oktatásra átállított tömegek jelentősen megnövelték a támadási felületeket, a potenciálisan kiaknázható gyenge pontokat. És bár a mostani összefoglalóban bázisként szolgáló 2020-as év is jobbára a koronavírusról szólt, úgy tűnik, hogy a hekkerek tavaly jöttek csak igazán lendületbe. 

Csúnya év volt

A Check Point kutatói által vizsgált adatokból kiderült, 2021-ben globálisan 50 százalékkal szaporodtak meg a hetente regisztrált kibertámadási kísérletek. A minden szempontból aggasztó növekedés egy része annak a különleges év végi hajrának "köszönhető", amit a Log4J-ben felfedezett, szervezetek tömegét érintő sérülékenység generált.
 

Hetente regisztrált kibertámadási kísérletek átlaga (forrás: Check Point Research)

 

Ahogy a fenti grafikonból is szépen kirajzolódik, az internetes bűnözőknek szintén adaptálódni kellett a 2020 tavaszán világszerte kirobbant járványhoz, de azt követően már egyre csak növekedett az aktivitásuk. Új behatolási trükkök, technikák bevetésével, valamint a már említett komoly sérülékenységek kihasználásával pedig összességében sosem tapasztalt nyomást fejtettek ki a hekkerek a vállalati és egyéb szervezetek informatikai rendszereire.

Aggasztó, de egyáltalán nem meglepő, hogy iparági bontásban nézve a legkedveltebb célpontok között találjuk az oktatási és egészségügyi intézményeket, valamint a különböző kormányzati szerveket. Az iskolákat, kutatási központokat különösen súlyosan érinti az illegális manőverek felfutása, ugyanis itt átlagosan több mint 1600 heti esetet jegyeztek fel, 75 százalékkal többet, mint 2020-ban.

Régiós alapon komoly differencia mutatkozik a növekedés dinamikájában. Bár esetszám szempontjából az ázsai és a dél-amerikai szervezeteknél mutatták ki a legnagyobb támadási aktivitást, az éves növekedés Európában (68%) és Észak-Amerikában (61%) volt átlagon felüli.

Idén se lesz jobb

Ami a közeljövőt illeti, a biztonsági vállalat munkatársai nem tudnak kedvező jóslatokkal szolgálni. A hekkerek minden bizonnyal idén sem veszik le a lábukat a gázpedálról, így a potenciális áldozatok csak annyit tehetnek, hogy igyekeznek felkészülten várni a kéretlen látogatókat. A cég szerint a legalapvetőbb biztonsági intézkedések közé tartozik a rendszerek, eszközök folyamatos frissítése, a hálózatok szegmentálása és a munkatársak biztonságtudatosságának fejlesztése.

Biztonság

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.