De a vállalat más szegmensekben is gyorsan az Intel nyakára mászhat.

Rengeteg híradás szól arról, hogy az AMD folyamatosan növeli az x86-os CPU-piacon a részesedését az Intel rovására. A Mercury Research legfrissebb jelentése szerint a trend idén az első negyedévben is folytatódott mind a szerverek, mind az asztali rendszerek, mind pedig a mobil eszközök terén.

Az alábbi adatok szigorúan az x86-os csipekre vonatkoznak. Bár még mindig ezek adják a piac döntő többségét, egyre fontosabb szereplő lesz az Arm, amely az első negyedévben már a teljes CPU-torta 11,1 százalékát adta.

A kutatócég szerint az első negyedév a piac szezonális trendjei szerint alakult mind a kliens-, mind a szerverszegmensben. Pozitív jel a gyártóknak, hogy a Covid-járvány lecsengése óta ez az első negyedév, amely a piac normalizálódását mutatja. De az adatok egyben világossá tették azt is, hogy az Intel részesedése egyértelműen csökken. A mercury 79,2 százalékra mérte a teljes x86-os piacon a részesedését, szemben a 2023-as 82,8 százalékkal. A hiányzó 3,6 százalék most már az AMD-t gazdagította.

Az AMD előretörése a szerverpiacon a leglátványosabb. Részesedése itt 23,6 százalékra emelkedett az egy évvel ezelőtti 18 százalékról. A Mercury szerint ez mindenekelőtt az AMD 4. generációs Epyc processzorcsaládja, a Genoa iránti megnövekedett keresletnek köszönhető.

A klienseknél is egyre népszerűbb az AMD

A mobil és desktop CPU-kat összefogó kliens szegmensben szintén az AMD erősödött. Az Intel részesedése 80 százalék alá esett, az AMD ellenben éves összevetésben 3,5 százalékponttal, 20,6 százalékra tudott bővülni.
 

 

Ami a mobil CPU-kat illeti, a Mercury szerint az Intel Raptor Lake-jének jók az esélyei, ám eddig a vállalat gyártási nehézségekkel küzdött. Ez oda vezetett, hogy bár az AMD szállítási volumene csökkent ugyan, de így is elvett 3,1 százaléknyi részesedést az Inteltől, amivel a piac 19,3 százalékát uralja.

Az asztali CPU-knál ennél is több, 4,7 százaléknyi piacot szerzett konkurensétől az első negyedévben. A vállalat szállításai ugyanis – ellentétben az Intelével – az ünnepi csúcsszezon után sem estek vissza. Ebben a termékcsoportban már 23,9 százalék a részesedése. A sikert a Mercury szerint a Vermeer CPU-magok és a Phoenix Point APU (Accelerated Processing Unit) népszerűsége alapozta meg.

De azért az AMD-nél sem fenékig tejfel az élet: az IoT és a system-on-chip (SoC) szegmensben ugyanis keményen visszaesett a cég részesedése. Éves összevetésben 34,6 százalékról 26,1 százalékra, amit a kutatók a játékkonzolok iránti kereslet visszaesésével magyaráznak.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.