A Banking Software Companyval létrehozott cégcsoport, a Finshape több mint száz ügyfelet szolgál ki világszerte. A PortfoLion is beszáll.

Bejelentette egyesülését a magyar W.UP és a cseh székhelyű Banking Software Company (BSC). A két vállalat a szükséges hatósági jóváhagyások birtokában Finshape néven új digitális banki technológiai szolgáltató csoportot hoz létre. A Finshape célja, hogy a low-code platform- és adatalapú perszonalizációs megoldások ötvözésével gyorsítsa a bankok ügyfélközpontú digitális fejlesztéseit - áll a W.UP közleményében. A tranzakcióhoz az OTP kockázati- és magántőke-társasága, a PortfoLion Capital Partners biztosítja a pénzügyi hátteret. A befektető tulajdonosként is megjelenik az új cégben.

A létrejövő vállalat a COVID-19 nyitotta piaci lehetőségekre is építhet. Mint a közleményben írják, a koronavírus-járvány az elmúlt másfél évben felülírta a korábbi ügyféligényeket, és jelentősen felgyorsította a bankszektor digitalizációját. Az aktív online banki felhasználók száma 2024-re várhatóan eléri világszerte a 3,6 milliárdot. Eközben az európai, ázsiai és közel-keleti régió piacain a legtöbb banki szereplő jelentős lemaradásban van a teljesen digitális "neobankok" és technológiai óriások által kínált ügyfélélményhez képest. A kelet-közép-európai pénzintézetek ötödének egyáltalán nincs digitalizációs stratégiája, és erre szakosodott szakembergárdával is csak körülbelül egyharmaduk rendelkezik.

A sikeres banki digitalizáció kulcsa, hogy az új fejlesztések minél rövidebb átfutási idővel váljanak elérhetővé a banki ügyfelek számára. Ezt szeretné segíteni a Finshape, amely a tervek szerint könnyen telepíthető és kezelhető digitálisplatform-megoldást kínál a digitális banki felületek fejlesztéséhez, valamint a eszközöket a banki ügyfélinterakciók személyre szabására.

Kettős operatív vezetés

A Finshape 650 fős csapata (ebből a W.UP 150 főt ad) indulásakor több mint 100 ügyfelet szolgál ki négy kontinensen. Olyan bankoknak szállítanak mint a Raiffeisen, a BNP Paribas, az Erste, a Société Générale vagy az Alfa-Bank. A csoportot Petr Koutný, a BSC vezérigazgatója és Nyíri József, a W.UP vezérigazgatója közösen irányítja. A PortfoLion tulajdonosi jogait Nieder Jenő vezérigazgató-helyettes képviseli az igazgatótanács elnöki pozíciójában.

A prágai székhelyű BSC-t 1990-ben alapították. Kilenc irodájából kettő-kettő Csehországban és Szlovákiában, a többi Oroszországban található. A W.UP az egykori IND Groupot felépítető menedzsment érdekeltségi körébe tartozik. Elnöke Vinnai Balázs, vezérigazgatója pedig a szintén IND-alapító Nyíri József.

Az nem nyilvános, hogy a PortfoLion mekkora összeggel szállt be. Azt azonban a befektetőtársaság elmondta a Portfoliónak, hogy az organikus növekedés forrását azoknak a piacoknak a fejlesztése jelenti, ahol a Finshape már jelen van (Ázsia, Közel-Kelet). Akvizíciós növekedéssel is számolnak, de annak nincs előre meghatározott területi korlátozása, inkább ágazaton belüli szinergiákat keres a csoport.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.