Az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő elnevezésű új mobil applikációját mindenkinek érdemes lesz letölteni, amint elérhetővé válik.
Hirdetés
 

A Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával dolgozik az Országos Mentőszolgálat azon a most beharangozott alkalmazáson, amely egy sor hasznos funkcióval tudja gyorsabbá és hatékonyabbá tenni a mentősök munkáját. Ez pedig olyasmi, amiben minden bajba jutott maximálisan érdekelt.

Mindenkinek könnyebb lesz

Az ÉletMentő app természetesen baleseteknél, egészségügyi vészhelyzeteknél tud segíteni, így elmondható, hogy a világ azon kevés alkalmazásai közé sorolható, amelyeknél az a legjobb, ha installálás után soha nem kell megnyitni. Egyszer azért feltétlen érdemes, és nem csupán a kezelőfelülettel való ismerkedés miatt. Az alkalmazásba ugyanis elmenthetők a felhasználó legfontosabb egészségügyi adatai, így a mentésirányító a riasztással egyidejűleg azonnal látja például a bajbajutott korát, nemét, gyógyszerérzékenységeit és minden egyéb olyan adatát, melyet a felhasználó fontosnak tartott megadni.

Az természetes, hogy a mentőket egyetlen gombnyomással lehet értesíteni az appból, ami viszont ennél is lényegesebb, hogy a program a telefon helymeghatározást lehetővé tevő adatait is továbbítja a riasztásnál, azaz rögtön egyértelművé válik, szükség esetén hova kell érkezzen a mentőkocsi. Az akár épületen belüli elhelyezkedést is egyértelművé tevő helymeghatározás akár életet is menthet, ha például az egyedül lévő bajbajutott a segélyhívást követően eszméletét veszti. Az appban tárolt adatokat egyébként nem csak a központi irányító, hanem az esethez kirendelt orvos is átnézheti egy táblagépen a kiszállás közben, így a lehető legtöbb információ birtokában kezdheti meg a segítségnyújtást.

A tervek szerint az alkalmazásban megtalálhatók lesznek a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertárak, kórházak, defibrillátorok, ügyeletek elérhetőségei is. Tartalmaz továbbá egy elsősegélynyújtó kisokost arra az esetre, ha nekünk kell segítséget adnunk. Az ikonos megoldásnak köszönhetően pedig az appot az is tudja használni, aki nem tud beszélni vagy nem érti a nyelvet.

Szándék van, lokalizált applikáció még nincs

Az alkalmazást egyelőre senki ne keresse az Apple vagy a Google áruházában, mivel a héten csak az ÉletMentő helyi bevezétésről írt alá szándéknyilatkoztot a Mentőszolgálat a Vodafone Magyarország Alapítvánnyal. A programot egyébként Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában már élesben használják, így az ottani tapasztalatok felhasználásával készülhet el a magyar változat.

Az említett országokban eddig több mint egymillióan töltötték le az alkalmazást, és nagyjából 30 ezer riasztás érkezett ezen keresztül. A szoftvert a Medical Information Technologies fejleszti.

Konzumer tech

Japánban tényleg komolyan gondolják a repülő autókat

A SkyDrive nevű startup technológiai befektetők és a japán kormányzat támogatását is élvezi az árában és méretében is a hagyományos autókat idéző légi járművek fejlesztésében.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.