A 4G hálózatok gyorsabbak és gazdaságosabbak, mint a 2G és 3G. Mihez kezdenek a régi technológiával a szolgáltatók? Leállítják, újrahasznosítják?

A több párhuzamosan fenntartott hagyományos 2G-3G hálózat helyett országonként egy is elegendő lenne ahhoz, hogy kiszolgálja a dolgok internete (IoT) és a gép-gép közötti, azaz m2m kommunikáció igényeit, melyeket épp ezek a régi hálózatok szolgálhatnak ki – állítja az Analysys Mason tanácsadó cég egy elemzése. Ugyanis egyre kevesebb az olyan ügyfél, aki ezeket a régi technológiákat tartósan szeretnék használni. S szolgáltatók egy része a régebbi technológiájú hálózatok leállítását tervezi, miközben akár újabb üzletet is csinálhatnának belőle.

Sok még a 2G-s eszköz a piacon

Az m2m/IoT piac látványos fut fel, az egyik legnagyobb hajtóereje mostanság az autóipar, pontosabban a hálózatba kötött autók (connected car) szegmense. Az m2m-eszközök egy része már egy ideje a 2G hálózatokon működik. Ezt használják az okos mérők, a riasztó rendszerek, ahogy sok pénztárgépből is 2G-s SIM-kártyák továbbítják az adatokat. Ezek az eszközök meglehetősen hosszú életűek, akár évtizedekig is használják őket. Ezért is fontos, hogy gazdaságosan működjenek.

Szakértők szerint ezeknek az eszközöknek a hálózati háttértámogatása hosszabb távon a szolgáltatók összefogásával oldható meg a leggördülékenyebben. A kereskedelmi bankoknál például annak idején a hitelkártyák megjelenése kavarta fel a csekkes fizetés addigi állóvizét. A bankok azonban több mint 20 éve összefogtak, és központosították a csekkfeldolgozást.

Egységben a racionalitás és a hatékonyság

Hasonló helyzettel szembesülhetnek a mobilszolgáltatók is a 2G/3G-s hálózataiknál. A probléma egyik ésszerű megoldáa az lehetne, ha egységesítenék hagyományos hálózataikat. Ez azonban nem azonos a hálózatmegosztással, ott ugyanis azért áll össze több hálózati szolgáltató, hogy megspórolhassák párhuzamos hálózatbővítés költségeit.

Az egységesített hagyományos hálózatban ezzel szemben azoknak az operátoroknak érdemes gondolkodni, melyek 900 MHz-en régi technológiával szolgáltatnak, és még számos nagyvállalati ügyfelük van. Ezeknek a szolgáltatóknak ugyanis fontos, hogy mielőbb áttérjenek a 4G-re, de közben nem mondhatják fel egyoldalúan szerződéseiket azokkal az ügyfeleikkel, akik a hagyományos technológiát tartósan használnák.

Az Analysys Mason többféle lehetőséget is lát a megoldásra. Az egységesitett hálózatot például üzemeltetheti egy szolgáltató is, amely megosztja a többiekkel, akár a virtuális mobilszolgáltatókkal is. De az üzemeltetést átveheti egy a szolgáltatók által létrehozott "vegyesvállalat" vagy a piacban potenciált látó harmadik fél is. A harmadik fél bevonásának olyan előnye is van, hogy a hálózat értékesítéséből befolyó pénzt a 4G/5G-s hálózatok építésére lehetne fordítani.

Az egységesített hálózatot pénzügyi szempontból fent lehetne tartani költségmegosztás alapon – ez leginkább a "vegyesvállalati" üzemeltetésnél működne, de lehet profitorientált is.

Még akár 10 év is van bennük

Megkérdeztük a haza szolgáltatókat a tanulmány megállapításairól. Abban konszenzus van közöttük, hogy ma már elsősorban a 4G/4G+ technológia felfuttatására koncentrálnak. Már csak azért is, mert az IoT-s és m2m eszközök már ezt preferálják. A régi technológiák közül a 2G lehet a hosszabb életű, azt a technológiát ugyanis lényegében minden mobil eszköz támogatja. A 3G ellenben akár néhány éven belül kikophat, és akkor szolgáltatók lekapcsolhatják hálózatuknak ezt a részét. A 4G/4G+-nál pedig hálózatmegosztásban gondolkodnak. Erre itthon a Telenor és a Telekom összefogása a példa: a két szolgáltató tavaly óta a 4G/LTE 800-as blokkokat közösen használja, a hálózatfejlesztési feladatokat pedig megosztották egymás között területileg.

Hosszú távon az lenne a legjobb mind az operátoroknak, mind a felhasználóknak, ha csak a legkorszerűbb 4G, illetve a későbbiekben az 5G hálózatok maradnának fenn, mivel ezek a leghatékonyabbak a frekvenciahasználatot tekintve is – mondta Csaba Tamás, a Telenor senior műszaki stratégiai tanácsadója. Mivel a frekvencia korlátos erőforrás, így jó lenne, ha a régi technológia által elfoglalt spektrumokat is az új technológiák hasznosítanák.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, részben a már említett ügyféloldali igények miatt, részben azért, mert a 2G ma már  vitathatatlanul az egyik legolcsóbb hálózati technológia, többszörösen megkereste az árát annak, amibe a 90-es évek elején került a szolgáltatóknak. Emiatt ma is ésszerűek lehetnek akár új beruházások is, amikhez a legköltséghatékonyabb a 2G használata. Csaba Tamás szerint a 2G egyik legnagyobb korlátja a lassú adatátvitel, de ez jó néhány felhasználási területen, például az okos mérőknél nem akadály.

Már látni a 3G végét

A 3G-ről a 4G-re váltást viszonylag zökkenőmentesen lehet lebonyolítani, mert mindkettőnél azonos a frekvenciakiosztás. Ehhez már csak az kell, hogy az ügyfelek váltsanak, és cseréljék le telefonjukat olyanra, ami támogatja a 4G-t. Csaba Tamás a közel teljes cserét 2020-ra teszi. Akkor már a forgalom 99 százaléka is 4G-n fog menni, a többi eszköz kiszolgálására pedig tartalék technológiaként ott lesz a 2G. Ráadásul addigra olyan mértékben csökken az utóbbi frekvenciaigénye, hogy az is bőven elegendő lesz az összes operátornak, ami megmarad az átállásból. A 2G 2025-ig mindenképpen fennmarad, de a 3G-nek rövidebb életet jósol a szakember.

A Telenornál már gondolkodnak azon, hogy milyen hálózatváltási stratégia lenne optimális, de a folyamatok egy-két év múlva lesznek jobban láthatóak. Csaba Tamás egyébként úgy gondolja, hogy az Analysys Mason javasolta közös hálózat ellen szólhat a technológiai fejlődés. Pontosabban az, hogy a legújabb hálózati eszközök visszamenőlegesen is kompatibilisek lesznek a régebbi, így a 2G technológiával.

Mobilitás

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.