A Philips kínai gyárában egyelőre több száz kétkezi munkás szereli össze az elektronikai eszközöket. A gyártó hollandiai üzemében ugyanezt a munkát 128 robotkar végzi, amelyekkel akár egy iPhone-t is össze lehet szerelni.
A robotika sok területen elfoglalhatja a hagyományos gyártóterületeket, és átalakíthatja az olyan nagy cégek gyártási struktúráját is, mint például az Apple, amelynek termékeit Távol-Keleten alacsony képzettségű munkavállalók szerelik össze. Számos szakértő szerint a Philips holland üzemében alkalmazott gyártási technológia előbb-utóbb teret nyerhet az Apple-nél is. Miközben a Foxconn – amely többek között az iPhone-okat is gyártja – egyre-másra építi új üzemeit, és vesz fel ezerszámra újabb munkavállalókat, a Philips azt tervezi, hogy néhány éven belül több mint egymillió robotot állít a kínai gyártósorai mellé.Bár a Foxconn egyelőre nem ebbe az irányba halad, a cég elnöke, Terry Gou nyilatkozataiban támogatta a robotok növekvő használatát, amivel ezzel nyilvánvalóan csökkenthetők a gyártásban fellépő esetleges fennakadások, például a munkabeszüntetések negatív hatásai. (Legutóbb a Foxconn-nál például a hónap elején voltak jelentősebb munkabeszüntetések, melyek miatt több gyártósor is leállt.)

A robotika alaptörvényei A működési költségek kényszerű csökkentése és a robotika előretörése persze nem csak technikai kérdés: közgazdasági és társadalmi hatásai egyelőre nehezen megjósolhatók, hiszen számolni kell rengeteg munkahely megszűnésével. A cégek számára persze a gazdaságosság az elsődleges szempont. „Hogy mikor veszi át a láncfűrész a bivalyerejű favágók helyét? A termelési árat tekintve mindig létezik egy kritikus pont, és mi most nagyon közel vagyunk ehhez” – idézi az MTI-cikk Mike Dennisont, a Flextronics vezetőjét.

A robotokkal történő automatizálás nemcsak a gyártásban figyelhető meg, vannak már példák raktározási és kereskedelmi és orvosi területeken is.

Mi lesz a dolgozókkal? Sokan azzal érvelnek a robotika mellett, hogy bár egyes fizikai dolgozói munkahelyek megszűnnek, azok helyett a hatékonyabb gyártás révén kvalifikáltabb munkaerő iránt megugrik a kereslet, mert a robotokkal dolgozó összeszerelő sorokhoz is kell tervezés, szakértő kell a működtetéshez, a szervizeléshez és így tovább. És persze a robotikával foglalkozó cégek is teremtenek munkahelyeket – bár nyilvánvalóan közel sem tudnak felszívni annyi embert, ahány az általuk piacra dobott robotok következtében elveszíti állását.

7 milliárd eurót
költött az EU hét év alatt a robotika kutatásának támogatására.
Egyelőre fontosabb az üzlet
Mindazonáltal a robotika gazdasági szempontból stratégiai fontosságúvá kezd válni. A 2007-2013-as időszakra a kutatási keretprogramra betervezett 53 milliárd euróból 7 milliárdot szántak a robotikára. Idén szeptember 18-án az Európai Bizottság ezt megfejelte azzal, hogy kialakított egy olyan olyan köz- és magánszféra közötti partnerséget (PPP), amelynek célja, hogy hozzásegítse „az európai vállalatokat ahhoz, hogy nagyobb szelethez jussanak a robotika éves szinten 15,5 milliárd EUR-ra becsült globális piacából”. Ugyanakkor a Philips vezérigazgatója, Frans van Houten úgy látja, hogy hamarosan a kínaiak is elmozdulnak ebbe az irányba, azaz robotokat fognak gyártani és alkalmazni.
 
Egy biztos: ma már a robotika informatika háttere – többek között a vezérlő szoftverek és a képfeldolgozási rendszerek kifinomultsága – ma már olyan szintre ért, a költségeket is figyelembe véve, hogy átlagos körülmények között is használható, viszonylag olcsón összerakható rendszerek lehet felépíteni. Jól jelzi a háttér „hétköznapivá” válását a Microsoft Kinectjének mozgásérzékelő technológiája.

A készülékgyártás idetelepítéséről is tárgyal a Huawei
Fejlett virtuális termékszimulátor a Fujitsutól

Oximoron helyett: újabb próbálkozás az olcsó iPhone-ra

A jóslataival általában betaláló híres Apple-elemző több részletét, például az árát is megszellőztette a várhatóan jövő év elején érkező alsóbb kategóriás iPhone-nak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.