A cég megerősítette, hogy felhagy a saját gyártású tabletekkel. Két, még fejlesztés alatt álló modell is megy a kukába.

Úgy tűnik, nem lesz több saját márkás táblagépe a Google-nek, mivel hivatalosan is bejelentették, hogy a továbbiakban inkább a laptopos termékkörre fókuszálnak. A vállalat természetesen folytatja a már piacon lévő tabletek támogatását.

Menniük kell

Az amerikai Computerword újságírója publikálta elsőként az értesüléseit, amelyeket magától a Google-től szerzett. A cég szóvivőjétől származó levél megerősíti, hogy a vállalat maga a továbbiakban nem készít tableteket. A projekt leállítása érint két, éppen készülőben lévő modellt is, amelyek így értelemszerűen sosem kerülnek a boltok polcaira. Úgy tűnik, az elméletben idén őszre tervezett termékek nem ugrották meg az előzetes tesztek során az elvárt minőségi szintet, és ezt követően született meg a döntés a vonal teljes elmeszeléséről.

A tabletek fejlesztéséről felszabaduló munkaerőt a Google egyrészt a Chrome OS-sel futó laptopok tervezésére, másrészt meg nem nevezett egyéb projektekhez irányította át. Az USA-ban tegnap napvilágott látott hírt amúgy maguk a dolgozók sem tudták meg sokkal korábban. Információk szerint a döntésről szerdán tájékoztatták őket.

Ettől függetlenül a jövőben is megjelenhetnek táblagépek, amelyek Chrome OS-t használnak. A Google ugyanis továbbra is teljes mellszélességgel ajánlja operációs rendszerét más gyártóknak, legyen szó laptopokról, vagy akár táblagépekről. Házon belül viszont mostantól csak a laptopos változatra koncentrálnak.

A történteknek amúgy volt némi előszele, hiszen a Google idén egyáltalán nem jelentett be semmiféle új tabletes megjelenést. Három hónappal ezelőtt pedig A Business Insider hivatkozott olyan belső információkra, amelyek szerint a cég "create" csapatát elkezdték megtizedelni. A tavaszi értesülések is azt vetítették elő, hogy bizonyos fejlesztéseket el fog engedni a vállalat.

Egy kacskaringós út vége

A Google jó pár évig próbálkozott a saját tabletes termékvonal meghonosításával, de ez hullámzó eredményeket hozott. Az öt-hét éve megjelent Nexus család tagjai közül a kisebb, 7-es modell egészen jól szerepelt, ám a nagyobb kijelzővel érkező 9-es és 10-es változatok esetében már nem volt annyira pozitív a visszhang. Ez elsősorban az Androidnak tudható be: a mobil képernyőkre kitalált operációs rendszer ugyanis nem igazán tudta "belakni" a méretesebb kijelzőket. A 2015-ben megjelent, különálló billentyűzetet is kapó Pixel C sem varázsolta el a független tesztelőket, mert az Android ebben a formában sem volt képes megfelelő felhasználói élményt biztosítani.

Aztán tavaly megjelent a 12,3 hüvelykes Pixelbook Slate, ami az első olyan tablet volt, amelyen Chrome OS futott. Bár a készülék specifikációjában volt egy-két impresszív adat, de a Microsoft Surface Próval vagy az Apple iPad Prójával szemben nem igazán volt esélye. Ezekhez képest túl bumfordi és nehézkesen kezelhető volt, a chroomebookokkal vagy egyszerűbb tabletekkel pedig a 600 dolláros induló ár miatt nem nagyon tudott versenyezni a modell.

Konzumer tech

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.