A kormányzat a koronavírus megjelenése előtt felmerült ötlet felmelegítésével lendítene a helyi gazdaságon.

Öt évre érvényes, teljes adómentességet biztosító "digitális nomád vízum" kibocsátását fontolgatják Indonéziában, amely lehetővé tenné a külföldi munkavállalóknak, hogy az ország trópusi paradicsomából, Baliról távmunkázzanak.

Az ötlet nem új, hiszen az már a koronavírus járvány kirobbanása előtt terítékre került, ám a világ karanténba vonulása értelemszerűen parkolópályára tette az elképzelést. Sandiaga Uno, az ázsiai ország turizmusért és kreatív gazdaságért felelős minisztere azonban a közelmúltban több megnyilatkozásában is utalt rá, hogy a vízumot ismét fontolóra vették kormányzati szinten.

Az ötéves tartózkodást biztosító engedélyért a tervek szerint azok folyamodhatnak majd, akik Indonézián kívüli szervezetnek dolgoznak. A vízummal rendelkezők pedig nem Indonéziában, hanem abban az országban fizetnének adót, ahonnan a fizetésüket is kapják.

Bali meleg éghajlatával és alacsony megélhetési költségeivel már most is a távmunkások kedvelt célpontja. A jelenlegi vízumszabályok azonban nem könnyítik meg a hosszú távú tartózkodást. Jelenleg a digitális nomádok csak a 30 napig érvényes úgynevezett megérkezési vízum (Visa on Arrival, VoA), a hosszabbítással együtt 60 napra érvényes turista vízum, illetve az üzleti vízum között választhatnak. Utóbbi maximum 180 napra hosszabbítható.

A belengetett, még teljes részletességben nem kibontott új vízum a lényegesen hosszabb időtartam mellett az igénylési folyamat egyszerűsítését is magával hozhatja.

Show me the money!

És hogy ebben mi az üzlet Indonéziának? Azok az tételek, amelyeket a vízummal rendelkezők az otttartózkodásuk során a helyi gazdaság szereplőinél költenek el mindennapi szükségleteik fedezésére. Mivel a COVID alaposan megtépázta az alapvetően a turizmusra támaszkodó Bali bevételeit, így az indonéz kormányzat oldaláról érthető, hogy minden lehetséges módon igyekeznek életben tartani, megerősíteni az ottani vállalkozásokat. A tehetős, hosszú távra érkező külföldi lakosok megjelenése pedig biztos jövedelmet tudna nyújtani a helyi munkavállalók számára.

Piaci hírek

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.