A hangvezérlés sok esetben megkönnyíti az ember életét, ám egy kínai kutatócsoport bebizonyította, milyen könnyen és mennyire észrevétlenül lehet manipulálni az erre fogékony eszközöket.

A digitális asszisztensek elterjedésével egyre több elektronikai eszközbe kerül olyan funkció, amellyel a felhasználók hangutasítással irányíthatják telefonjukat, tabletjüket, hangrendszerüket, vagy éppen a nappalijuk világítását. Ráadásul ezek jobbára folyamatosan aktív állapotban várják gazdájuk parancsát, így elvileg bárki képes utasítást adni nekik. Szerencsére egy sima rosszindulatú "hatalomátvételt" könnyű kiszúrni, hiszen feltűnik, ha valaki a telefonunkhoz beszél, viszont egy egyetemi kutatócsoport rájött arra, hogy lehet mindezt fű alatt (pontosabban a hallható hangtartomány felett) megoldani.

Hangtalan akció

A Csöcsiang Egyetem (Zhejiang University) kutatói DelphinAttack névre keresztelték azt az eljárást, amelyet nemrégiben publikáltak [PDF]. A névválasztás találó, hiszen a szakértők a természetből merítettek inspirációt a projekthez. Ahogy a delfinek, úgy ők is az emberi fül számára már nem érzékelhető tartományban lévő hanghullámokkal igyekeztek kapcsolatot teremteni. Csak éppen nem állatok, hanem infokommunikációs eszközök között.

A 20 KHz feletti tartomány eléréséhez elegendő volt néhány filléres alkatrész és egy teljesen hagyományos, esetükben Samsung okostelefon. Az alábbi képen látható hackerszett a mobil mellett egy erősítőből, egy ultrahangos átalakítóból és egy akkumulátorból áll.

 

Az így előállított, emberek számára hallhatatlan parancsok a mikrofon áramköreinek sajátságos felépítését kihasználva demodulálhatók, visszanyerhetők, és ami a legfontosabb: a beszédfelismerő rendszerek által értelmezhetők. A csoport sikeresen tudott utasítást adni például a Siri, a Google Now, a Samsung S Voice, a Huawei HiVoice, a Cortana és az Alexa beszédfelismerő rendszerének. Sőt, még egy Audi beépített navigációs rendszere is az áldozatok között volt.

A kísérletek során többek között rávettek egy iPhone-t egy szám felhívására, de könnyedén manipuláltak telefonokat bizonyos webhelyek megnyitására (ahol akár rosszindulatú kódok is várhatják az érkezőket), vagy éppen átváltottak repülő módba - ami ugye praktikusan a készülék kiiktatását jelenti. Mindezt megtehették úgy is, hogy a kijelzőt elsötítették, a hangot pedig lekapcsolták a mobilon, azaz a gyanútlan tulajdonos semmit nem érzékelt volna a machinációkból.

Lépni kell

Mindezen akciókhoz ráadásul nem is kell kéznyújtásnyi közelségben lenni. Bár a működési távolság limitált, azért a próbálkozások során elért 170 centiméteres maximális hatósugár elég sok helyen bevethetővé tehetné a megoldást. A kutatók pontosan ezért végezték el ezt a munkát, hogy a gyártók figyelmét felhívják a potenciális biztonsági kockázatra, amit mind szoftveres, mind hardveres megoldásokkal ki lehet küszöbölni.

Biztonság

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.