De a globális járvány hatása így is meglehetősen pusztító a szegmens idei eladásaira nézve - állítja a Gartner legfrissebb előrejelzése.

Borulátó előrejelzésekben mostanában nincs hiány. Tegnap a Gartneren volt a sor, hogy újabb jóslatával adjon további muníciót a negatív hangulat erősödésének.

Fékezett zuhanás

Az amerikai piackutató ezúttal az infokommunikációs eszközök szegmensét állította az üveggömbje fókuszába. Ide tartoznak a hagyományos (asztali és hordozható) személyi számítógépeken kívül a sima és a billentyűzettel rendelkező komolyabb táblagépek, illetve az okos- és tradicionális mobil készülékek is. Ez a meglehetősen heterogén elemekből álló szegmens idén nagyjából hasonló pályát ír majd le. A baj csak az, hogy ez a pálya minden típus esetében erősen lejt.

Összességében idén várhatóan kevesebb mint 1,9 milliárd darab eszközt értékesítenek globálisan. Ez durva, számszerűleg 13,6 százalékos visszaesést jelent a tavalyi teljesítményhez képest.

 

Infokommunikációs eszközök forgalmának alakulása a Gartner előrejelzése szerint 

 

A hagyományos PC-k esetében az átlagnál valamivel kedvezőbb lesz a helyzet, mivel a járvány miatt otthonra készült dolgozók és tanulók millió hirtelen jött keresletet támasztottak. Mivel ezzel együtt is 10,5 százalékot eshet idén a forgalom, el lehet képzelni, hogy e pozitív hatás nélkül milyen óriási szakadékba zuhant volna a számítógépes szegmens. Az ultrahordozható gépek és az egyszerűbb tabletek ehhez képest egészen olcsón, mindössze 5-7 százalékos mínusszal megúszhatják. 

Halló, van ott valaki?

A legrosszabbul a telefonok gyártói járnak. A leszállított mobilok mennyisége 2020-ban várhatóan 14,6 százalékkal lesz kevesebb, mint egy évvel korábban. Ha csak az okostelefonokra szűkítjük a kört, akkor némileg kisebb, 13,7 százalékos recessziót jelent az előrejelzett nagyjából 1,3 milliárd darabos forgalom.

Mindez persze nem hat a meglepetés erejével. A fogyasztók a vírus miatt előállt gazdasági bizonytalanság miatt akkor is óvatosabban költekeznek idén, ha történetesen azon szerencsések közé tartoznak, akik munkáját nem sodorta veszélybe a járvány.

Konzumer tech

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.