Helyi sajtóértesülések szerint többek között a Real Madrid és az Arsenal is érdeklődik a mindent mérő csukák iránt, amelyekkel egy kínai startup szeretné újabb fokozatra kapcsolni a digitalizációt a sportban.

A 2014-ben alapított MicroTeam nemrégiben esett át második tőkebevonási körén - adta hírül a Nikkei. A cikkben ugyan elég ködösen fogalmaznak a megszerzett forrás nagyságrendjéről, de a "több tízmillió jüan" valószínűleg van akkora tétel egy ilyen fiatal cég számára, hogy képes legyen finanszírozni az elkövetkező időszak fejlesztési terveit, terjeszkedési céljait.

Diego után már az adat az isten

A mai professzionális futballklubok mindegyike kihasználja a technológia adta lehetőségeket, és a lehető legtöbb információ felporszívózásával, elemzésével igyekeznek a maximumot kihozni a játékosállományból. Ezen a trenden igyekszik tovább erősíteni a kínai startup, amelynek alapítói között rendre olyan focirajongókat találni, akik a távol-keleti ország valamelyik nagy informatikai cégét (Huawei, Tencent, DJI) hagyták ott a reménybeli saját sikerekért. 

A vállalkozás egy speciális cipőn alapul, amely szenzorok és áramkörök teljes hálózatát rejti a felszín alatt. A felokosított sporteszköz milliméteres pontossággal képes meghatározni, a cipő melyik pontjával érintkezett a labda, illetve a játékos mozdulatait, cseleit is képes követni.

 

 

Az így kapott adatokat egy alkalmazás az edzők számára hasznos statisztikákká, elemzésekké alakítja. Így egy-egy edzés, meccs után azonnal rendelkezésre áll, hogy ki mennyit futott, hogy helyezkedett, mennyire voltak sikeresek a passzai, stb. Az egyéni adatok összességéből pedig csapatszinten is levonhatók következtetések például a taktikai utasítások betartásával kapcsolatban.

A MicroTeam első modelljei 2018-ban készültek el, és első körben csak belföldön igyekeztek elterjeszteni a terméket. A nemzetközi terjeszkedés tavaly májusban indult, de ezt nem feltétlenül segítette az éppen akkor kibontakozó globális járvány. A cipőkért átszámítva 60 és 120 ezer forintnyi összeget kérnek, ám a cég ígérete szerint hamarosn érkezhet egy olcsóbb változat is.

Edző bá helyett a csuka figyel

A startup különösen nagy lehetőséget lát a fiatalabb korosztály esetében. Az ugyanis még a tehetősebb klubok, akadémiák esetében sem ritka, hogy a gyerekeknek tartott kültéri tréningek során akár több tucatnyi fiatalra jut egy edző - így bizonyos részletek, információk óhatatlanul elvesznek. Az automatikus adatgyűjtést végző cipőkkel és az alkalmazásban valós időben megjelenő adatokkal viszont mindez nem jelent gondot.

A Nikkei beszámolója szerint a MicroTeam tíz kiemelt országban igyekszik elterjeszteni termékét, amelyhez nagy segítséget jelenthet a most kapott friss tőke. A cikkben egyébként olyan neves klubokat említenek potenciális partnerként mint a spanyol Real Madrid, az angol Arsenal, vagy éppen az olasz AC Milan.

Cloud & big data

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.