Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus megmutatta a CIO Hungary hallgatóságának, hogy nyelvében él a csapat.

Rendhagyó podcastot osztunk meg olvasóinkkal, hallgatóinkkal: Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus nagyszerű előadását. A neves szakember A pletyka és a vállalati információáramlás. Hogyan vegyük figyelembe a szervezeti folyamatoknál az információ torzulását? című előadásában több között bemutatta, hogy a digitális transzfromáció következtében létrejövő hibrid szervezetek milyen problémákat generálnak a belső kommunikációban, illetve hogyan változtatja meg a csoportok működését, dinamikáját, a csoporton belüli kommunikációt alapvetően befolyásoló pletyka működését a kényszerű home office és az ezzel járó digitalizáció. A felvétel az Egerben rendezett CIO Hungaryn készült 2020. augusztus 27-én.

A digitalizációnak persze van számos előnye – hangsúlyozta Szvetelszky. Például a digitális üzletmenet lehet jóval hatékonyabb is, mint a hagyományos, ám eközben a szervezet működési folyamatai is nagyon megváltoznak azzal, hogy a személyes kapcsolattartás áttevődik a virtuális térbe. Miközben folyamatos lesz a rendelkezésre állás, akár estig készenlétben állnak az alkalmazottak, a fizikai kontaktus hiánya nehezíti a kommunikációt, a munkahelyi közösségek kohéziója gyengül, kifárad.

Digitális tér – digitális pletyka?

Szvetelszky szerint ez még azt a pletykát is átalakítja, amely amúgy fontos eleme a vállalaton (csoporton) belüli kommunikációnak, a híresztelések ugyanis befolyásolják a hangulatot, a közösség összetartását stb. – végső soron az adott csoport működési hatékonyságát. A változás azért is szembeötlő, mondta a szakember, mert normál esetben a vállalati kommunikáció több mint 60 százaléka informális. Ráadásul még akkor sem jut el a fentről lefelé irányuló információ kétharmada a címzettekhez...

Szerinte nagyon fontos lenne, hogy a vezetők képesek legyenek irányítani a vállalaton belüli kommunikációs teret. Ehhez olyan formális kommunikációs csatornákat kell kialakítaniuk, amely fölöslegessé teszi az informális utakat. Ez csökkenti az információtorzulás veszélyét is.

Szvetelszky Zsuzsanna lezárásként azt is felvázolta, hogy milyen lépéseken keresztül lehet újraindítani egy szervezetben a helyes kommunikációt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a hibrid szervezetek tartósan velünk maradnak, akkor a vezetői kompetenciák között a kommunikáció meg fognak jelenni új elemek, és erre érdemes proaktívan felkészülni. A CIO Klub tagjaival az előadáshoz tartozó prezentációt is megosztottuk a konferencia után. Érdemes megnyitni az előadás mellé.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejtászóval itt, de elérhető a Spotify, az iTunes valamint a Google Podcast platformján is.

(A nyitó képen Szvetelszky Zsuzsanna előadást tart az egyik TEDxDanubián. Forrás: Youtube)

Közösség & HR

A gyerekek adatait se kímélik az úgynevezett harmadik felek

Egy amerikai non-profit szervezet friss kutatásából kiderül, hogy a gyerekeknek és tanároknak szóló, iskolai vagy oktatási célú appok is vidáman küldözgetik ide-oda a felhasználók profilozására alkalmas adatokat.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.