Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus megmutatta a CIO Hungary hallgatóságának, hogy nyelvében él a csapat.

Rendhagyó podcastot osztunk meg olvasóinkkal, hallgatóinkkal: Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus nagyszerű előadását. A neves szakember A pletyka és a vállalati információáramlás. Hogyan vegyük figyelembe a szervezeti folyamatoknál az információ torzulását? című előadásában több között bemutatta, hogy a digitális transzfromáció következtében létrejövő hibrid szervezetek milyen problémákat generálnak a belső kommunikációban, illetve hogyan változtatja meg a csoportok működését, dinamikáját, a csoporton belüli kommunikációt alapvetően befolyásoló pletyka működését a kényszerű home office és az ezzel járó digitalizáció. A felvétel az Egerben rendezett CIO Hungaryn készült 2020. augusztus 27-én.

A digitalizációnak persze van számos előnye – hangsúlyozta Szvetelszky. Például a digitális üzletmenet lehet jóval hatékonyabb is, mint a hagyományos, ám eközben a szervezet működési folyamatai is nagyon megváltoznak azzal, hogy a személyes kapcsolattartás áttevődik a virtuális térbe. Miközben folyamatos lesz a rendelkezésre állás, akár estig készenlétben állnak az alkalmazottak, a fizikai kontaktus hiánya nehezíti a kommunikációt, a munkahelyi közösségek kohéziója gyengül, kifárad.

Digitális tér – digitális pletyka?

Szvetelszky szerint ez még azt a pletykát is átalakítja, amely amúgy fontos eleme a vállalaton (csoporton) belüli kommunikációnak, a híresztelések ugyanis befolyásolják a hangulatot, a közösség összetartását stb. – végső soron az adott csoport működési hatékonyságát. A változás azért is szembeötlő, mondta a szakember, mert normál esetben a vállalati kommunikáció több mint 60 százaléka informális. Ráadásul még akkor sem jut el a fentről lefelé irányuló információ kétharmada a címzettekhez...

Szerinte nagyon fontos lenne, hogy a vezetők képesek legyenek irányítani a vállalaton belüli kommunikációs teret. Ehhez olyan formális kommunikációs csatornákat kell kialakítaniuk, amely fölöslegessé teszi az informális utakat. Ez csökkenti az információtorzulás veszélyét is.

Szvetelszky Zsuzsanna lezárásként azt is felvázolta, hogy milyen lépéseken keresztül lehet újraindítani egy szervezetben a helyes kommunikációt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a hibrid szervezetek tartósan velünk maradnak, akkor a vezetői kompetenciák között a kommunikáció meg fognak jelenni új elemek, és erre érdemes proaktívan felkészülni. A CIO Klub tagjaival az előadáshoz tartozó prezentációt is megosztottuk a konferencia után. Érdemes megnyitni az előadás mellé.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejtászóval itt, de elérhető a Spotify, az iTunes valamint a Google Podcast platformján is.

(A nyitó képen Szvetelszky Zsuzsanna előadást tart az egyik TEDxDanubián. Forrás: Youtube)

Hirdetés
Közösség & HR

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.