CIO-k vitatkoznak az IT-startégia hangolásáról. Olcsó, innovatív vagy atombiztos legyen az IT? Vagy egyszerre mind a három?

Összehozható-e, hogy az IT egyszerre adjon atombiztos hátteret az üzletnek, működjön gazdaságosan (értsd: olcsón), és proaktívan, innovatív megoldásokkal segítse a vállalatot? Erről beszélgetett Behán László, a LeasePlan operatív vezetője moderálásával Haász László, az Infobex ügyvezető igazgatója, Popovics László, az OTP bank innovációs menedzsment osztályának vezetője, valamint Orosz Csaba, az Idomsoft termékmenedzsment vezetője. A felvétel 2020. augusztus 28-án, a CIO Hungary konferencián készült.

Azt már az üzlet sem vitatja, hogy az informatika olyan sokoldalú eszközt ad a kezükbe, amivel sokkal rugalmasabban tudják megvalósítani a céljaikat. Ez ma már a kormányzati szektorban sem vitat tárgya, mondta Orosz Csaba. Ennek kapcsán Behán feltette a kérdést: eljött-e az az idő, amikor az informatika nem csak eszköz, hanem a változások motorja, amely erős kezdeményezésekkel akár az üzletet is új irányba fordíthatja.

Erre sokkal nehezebb egyértelmű válasz adni, derült ki a három szakember megszólalásaiból. Popovics László ezzel kapcsolatban az emberi tényező fontosságáról beszélt: egy kutatás szerint például egy digitális transzformáció sikere 70 százalékban dől el a közreműködők hozzáállásán, húsz százalék a sikerben a folyamatok súlya, míg a technológia mindössze tíz százalékban járul hozzá a végeredményhez. Popovics szerint erre halad a világ: egyre jobban felértékelődik az emberi tényező.

A beszélgetésben szóba került a digitalizáció társadalmi hatása is. Haász László szerint azonban a folyamat elszemélytelenedéshez vezet. Az eredményt az üzlet és az IT szerinte kooprodukcióban állítja elő: az üzlet arra törekszik, hogy minél erősebben függetlenedhessen a személytől, az IT pedig a digitalizációval ehhez szállítja az eszközöket.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejtászóval itt, de elérhető a Spotify, az iTunes valamint a Google Podcast platformján is.

Cloud & big data

A cloudos játékból sem maradhat ki a Facebook

A közösségi óriás is beszáll a streamelt játékok piacára. Tanulva egyes korábbi próbálkozók hibájából, a Facebook óvatosan indít.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.