CIO-k vitatkoznak az IT-startégia hangolásáról. Olcsó, innovatív vagy atombiztos legyen az IT? Vagy egyszerre mind a három?

Összehozható-e, hogy az IT egyszerre adjon atombiztos hátteret az üzletnek, működjön gazdaságosan (értsd: olcsón), és proaktívan, innovatív megoldásokkal segítse a vállalatot? Erről beszélgetett Behán László, a LeasePlan operatív vezetője moderálásával Haász László, az Infobex ügyvezető igazgatója, Popovics László, az OTP bank innovációs menedzsment osztályának vezetője, valamint Orosz Csaba, az Idomsoft termékmenedzsment vezetője. A felvétel 2020. augusztus 28-án, a CIO Hungary konferencián készült.

Azt már az üzlet sem vitatja, hogy az informatika olyan sokoldalú eszközt ad a kezükbe, amivel sokkal rugalmasabban tudják megvalósítani a céljaikat. Ez ma már a kormányzati szektorban sem vitat tárgya, mondta Orosz Csaba. Ennek kapcsán Behán feltette a kérdést: eljött-e az az idő, amikor az informatika nem csak eszköz, hanem a változások motorja, amely erős kezdeményezésekkel akár az üzletet is új irányba fordíthatja.

Erre sokkal nehezebb egyértelmű válasz adni, derült ki a három szakember megszólalásaiból. Popovics László ezzel kapcsolatban az emberi tényező fontosságáról beszélt: egy kutatás szerint például egy digitális transzformáció sikere 70 százalékban dől el a közreműködők hozzáállásán, húsz százalék a sikerben a folyamatok súlya, míg a technológia mindössze tíz százalékban járul hozzá a végeredményhez. Popovics szerint erre halad a világ: egyre jobban felértékelődik az emberi tényező.

A beszélgetésben szóba került a digitalizáció társadalmi hatása is. Haász László szerint azonban a folyamat elszemélytelenedéshez vezet. Az eredményt az üzlet és az IT szerinte kooprodukcióban állítja elő: az üzlet arra törekszik, hogy minél erősebben függetlenedhessen a személytől, az IT pedig a digitalizációval ehhez szállítja az eszközöket.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejtászóval itt, de elérhető a Spotify, az iTunes valamint a Google Podcast platformján is.

Cloud & big data

A gyerekek adatait se kímélik az úgynevezett harmadik felek

Egy amerikai non-profit szervezet friss kutatásából kiderül, hogy a gyerekeknek és tanároknak szóló, iskolai vagy oktatási célú appok is vidáman küldözgetik ide-oda a felhasználók profilozására alkalmas adatokat.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.