Sokszor még az sem egyértelmű, milyen mutatókkal mérhető egy core rendszer cseréjének sikere. Négy szakember vesézi ki a nehézségeket a CIO Klub hangos kiadásában.

Ha van kihívás egy IT-vezető életében, a core rendszer lecserélése az. Négy szakember, Majtényi Márta, akkor még a Tungsram informatikai vezérigazgató-helyetteseként, Hegedüs Kristóf, a Magyar Bankholding PMO-ja, Kelemen Bálint, a Vodafone Magyarország CIO-ja, valamint Simon Dezső, a Diákhitel Központ CIO-ja – aki a moderátori szerepkört is betöltötte – cserélte ki erről tapasztalatait a CIO Hungary 2022 zárónapján.
 

A beszélgetés résztvevői balról jobbra: Simon Dezső, Hegedüs Kristóf, Kelemen Bálint és Majtényi Márta


A beszélgetésben három területet veséztek ki. Először is a tervezést: azaz a miért-mikor-hogyan hármas kijelölését-kijelölhetőségét járták körül, valamint azt, hogy egy ilyen projekt mennyiben tekinthető üzletinek és informatikainak; jöhet-e a kezdeményezés az IT felől?

A második témakör, a végrehajtás kapcsán elsősorban módszertani kérdések merültek fel, azaz mennyiben vannak a kivitelezésre másolható, általánosan működő receptek, vagy minden vállalatnál egyedi módszertant kell kidolgozni. Itt az is szóba került, hogy személy szerint ki milyen módszertant preferálna.

A harmadik téma pedig az értékelés volt: hogyan lehet üzletileg értelmezhetővé tenni egy olyan projektet, amely hosszú, legtöbbször éven túli időtávú, és jellemzően csak közvetett hatása van az üzletmenetre. Hogyan kell felkészíteni a szervezetet, és ebben mekkora szerepe van a belső kommunikációnak?

A felvételt 2022. április 29-án Egerben, a CIO Hungaryn rögzítettük.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, valamint az Apple és a Google podcastplatformján is, melyeken feliratkozhat a Bitport csatornájára.

A CIO Hungary már közzétett előadásait és panelbeszélgetéseit a CIO Klub podcastcsatornáján, hallgathatja meg.

Piaci hírek

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.