Amikor felmerül az IT egy részének felhőbe költöztetése, a menedzsment sűrűn bólogat, majd felteszi az első kérdést: és mennyibe fog kerülni így az IT? Alább hallható egy lehetséges válasz.

A felhő egyik nagy ígérete az üzemeltetési költségek kézben tarthatósága. De teljesíti-e ezt az ígéretét?

Korábban talán nagyobb hangsúly esett az "olcsóbb lesz" üzenetre, manapság inkább a költségek menedzselhetőségét szeretik hangsúlyozni a szolgáltatók. Mára aztán már látjuk, még utóbbi is kérdéses. Ritka ugyanis a tisztán felhős vagy tisztán on-premise nagyvállalati rendszer, ráadásul mire a vállalatok megszelidítették maguknak ezt a két lábon álló IT-t, jöttek a többfelhős környezetek, és újra mindent összezavartak. Emiatt ma már az üzemeltetés optimalizálása komplexebb feladat, mint korábban bármikor, miközben hiányoznak az univerzálisan alkalmazható, sztenderd bevált gyakorlatok. (Többek között ezen próbál segíteni a FinOps mozgalom.)

De térjünk vissza az eredeti kérdésre: jobban menedzselhető-e a felhőtől az IT-üzemeltetés költségoldala? Igen is, meg nem is, derült ki Pocsai Zsolt idei CIO Hungaryn tartott, Hibrid infrastruktúra szolgáltatás a pénzügyi szektorban című előadásából. Az elismert szakember, aki jelenleg ügyvezető igazgatóként irányítja az OTP Bank Digitális Infrastruktúra Szolgáltatások Igazgatóságát, vállalata kihívásai mellett azokról a fogásokról is beszélt, amelyek beváltak.
 

Pocsai Zsolt ügyvezető igazgató (OTP Bank)


Az előadáshoz érdemes letölteni a prezentáció PDF változatát, amely informatív ábráival segíti az előadás megértését.

A felvételt 2022. április 29-án Egerben, a CIO Hungaryn rögzítettük.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, valamint az Apple és a Google podcastplatformján is, melyeken feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Az idei CIO Hungaryról hamarosan további előadásokat és panelbeszélgetéseket teszünk közzé a CIO Klub podcastcsatornáján, ahol a régebbi konferenciák felvételei is elérhetők.

Cloud & big data

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.