Tartalmas kikapcsolódás hétvégére: Fehér Péter CIO Hungaryn elhangzott mesteri előadása egyszerre szórakoztató, informatív és hasznos.

Vannak alapvetések, melykre sokak szerint fölösleges szót vesztegetni. Ilyen alaptételnek számít a vállalatvezetők körében, hogy az adatok elemzésére alapozott döntések gyorsabbak, pontosabbak – olykor akár proaktívabbak is –, mint azok, amelyek személyes tapasztalatokon, esetleg intuíción alapulnak. Ha azonban megnézzük a gyakorlatot, kiderül: adat és intuíció gyakran egymásnak feszül, és ilyenkor egyáltalán nem borítékolható a számok győzelme.

Erről tartott egyszerre élvezetes és informatív előadást a tavaszi CIO Hungary konferencián Fehér Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem szakirányú továbbképzésekért és executive programokért felelős dékánja. Az előadás alappéldáját egy sokakat érdeklő sport, a Forma-1 egy már-már klasszikussá vált versenye adta. Sokan (és mint az előadásból kiderült, Fehér Péter is) ezt tartják az F1 története legnagyobb versenyének, amelyen Maseratijával az argentín Juan Manuel Fangiónak voltaképpen a legnagyobb ellenfelei, a Ferrari-pilóták taktikáját elemezve és számadatokra támaszkodva sikerült győznie, és ezzel megszereznie ötödik világbajnoki címét.

Az előadás azt a problémát járja körül, hogy milyen stratégiát követhetnek a vezetők, ha a rendelkezésükre álló adatok elemzéséből levonható következtetések és a vezetői tapasztalataik konfliktusba kerülnek egymással. Lehet-e csak az egyikre vagy csak a másikra építeni? (spoiler: nem) Illetve az is kiderül, hogy mi lenne az optimális mix.

Ehhez az előadáshoz különösen érdemes letölteni az előadás prezentációjának PDF változatát, sőt akár a videón is felidézni a Fangiónak győzelmet hozó, akkor újdonságnak számító taktikát. (A YouTube-on többek között itt található egy alig 10 perces összefoglaló a legendás versenyről).

A felvételt 2022. április 29-án Egerben, a CIO Hungaryn rögzítettük.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, valamint az Apple és a Google podcastplatformján is, melyeken feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Az idei CIO Hungaryról hamarosan további előadásokat és panelbeszélgetéseket teszünk közzé a CIO Klub podcastcsatornáján, ahol a régebbi konferenciák felvételei is elérhetők.

Cloud & big data

Még nagyobb gödörből kell kimászni az okostelefonoknak

Korábbi előrejelzéséhez képest sokat rontott a várható eladási számokon az IDC. A szegmenst a borongós világgazdasági környezet mellett a kínai gyárak problémái is hátráltatják.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.