Tartalmas kikapcsolódás hétvégére: Fehér Péter CIO Hungaryn elhangzott mesteri előadása egyszerre szórakoztató, informatív és hasznos.

Vannak alapvetések, melykre sokak szerint fölösleges szót vesztegetni. Ilyen alaptételnek számít a vállalatvezetők körében, hogy az adatok elemzésére alapozott döntések gyorsabbak, pontosabbak – olykor akár proaktívabbak is –, mint azok, amelyek személyes tapasztalatokon, esetleg intuíción alapulnak. Ha azonban megnézzük a gyakorlatot, kiderül: adat és intuíció gyakran egymásnak feszül, és ilyenkor egyáltalán nem borítékolható a számok győzelme.

Erről tartott egyszerre élvezetes és informatív előadást a tavaszi CIO Hungary konferencián Fehér Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem szakirányú továbbképzésekért és executive programokért felelős dékánja. Az előadás alappéldáját egy sokakat érdeklő sport, a Forma-1 egy már-már klasszikussá vált versenye adta. Sokan (és mint az előadásból kiderült, Fehér Péter is) ezt tartják az F1 története legnagyobb versenyének, amelyen Maseratijával az argentín Juan Manuel Fangiónak voltaképpen a legnagyobb ellenfelei, a Ferrari-pilóták taktikáját elemezve és számadatokra támaszkodva sikerült győznie, és ezzel megszereznie ötödik világbajnoki címét.

Az előadás azt a problémát járja körül, hogy milyen stratégiát követhetnek a vezetők, ha a rendelkezésükre álló adatok elemzéséből levonható következtetések és a vezetői tapasztalataik konfliktusba kerülnek egymással. Lehet-e csak az egyikre vagy csak a másikra építeni? (spoiler: nem) Illetve az is kiderül, hogy mi lenne az optimális mix.

Ehhez az előadáshoz különösen érdemes letölteni az előadás prezentációjának PDF változatát, sőt akár a videón is felidézni a Fangiónak győzelmet hozó, akkor újdonságnak számító taktikát. (A YouTube-on többek között itt található egy alig 10 perces összefoglaló a legendás versenyről).

A felvételt 2022. április 29-án Egerben, a CIO Hungaryn rögzítettük.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, valamint az Apple és a Google podcastplatformján is, melyeken feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Az idei CIO Hungaryról hamarosan további előadásokat és panelbeszélgetéseket teszünk közzé a CIO Klub podcastcsatornáján, ahol a régebbi konferenciák felvételei is elérhetők.

Cloud & big data

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.