Az Software Defined WAN szerepének változásait tártuk fel két szakértő segítségével. A podcastból kiderül, hogyan értelmezhetnek újra érett technológiát globális válságjelenségek.

Miért veszünk elő egy olyan, érettnek tekintett technológiát, mint a szoftvervezérelt nagyhálózatok, azaz SD WAN-ok (Sotware Defined Wide Area Network)? Azért, mert a "szoftverrel definiáltság" fogalmát, különösen a hálózatok terén több tényező, például a pandémia nyomán általánossá vált távmunka vagy a globálisan is krónikussá vált szakemberhiány új megvilágításba helyezte.

Ennek az új helyzetnek a megértésében két szakértőt hívtunk segítségül: Majtényi Mártát, a Tungsram IT vezérigazgató-helyettesét, valamint Tóth Attilát, az SD WAN-t szolgáltatásként nyújtó Invitech vezető szaktanácsadóját.

A beszélgetésből kiderült többek között, hogy hol tart a software defined hálózati technológia, hogyan lehet definiálni ma, hogy az az üzleti vezetők számára is értelmezhető legyen. Milyen kihívást jelent szállítói (szolgáltatói) és felhasználói oldalról az alkalmazása? Valóban egyszerűbbé teszi-e a vállalatok számára az üzleti irányváltást? Hogyan csiszolható össze az adott vállalat felhős stratégiájával, hogyan hat a biztonságra, a megbízhatóságra – és az üzletmenet-folytonosságra?

A beszélgetésben szó esik a legacy rendszerek SD WAN-ba illesztésről, a heterogén hálózati környezetek kezeléséről, az átállás nehézségeiről (egy nagy lépésben vagy sok apróban érdemes-e haladni), valamint arról is, amiből manapság a legnagyobb hiány van: az SD WAN-hoz szükséges belső kompetenciákról. Majtényi Márta arról is beszél, hogyan lehet "eladni" egy ilyen, beruházást igénylő fejlesztést a menedzsmentnek, illetve hogy a vállalati IT-szervezet életét hol bonyolítja és hol egyszerűsíti, ha külső cégtől, szolgáltatásként veszi igénybe az SD WAN-t.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Cloud & big data

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.