Hogyan látja a felsőfokú informatikai képzés jelenét és jövőjét a terület két fontos egyeteme? Két dékán, Charaf Hassan (BME VIK) és Fehér Péter (BCE) a CIO Podcastban.

Alig több mint egy órában megoldottuk a magyar informatikai felsőoktatás minden problémáját. Zárójelben: nem! De podcastadásunkból sok minden kiderül arról, hogyan képzelik el az egyetemek a saját szerepüket a felsőfokú informatikai képzést igénylő területek szakember-utánpótlásában, és mit gondolnak a szakmai berkekben általánosan elfogadott és folyamatosan súlyosbodónak megélt informatikushiányról.

A CIO Podcast friss adásában Charaf Hassannal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai karának dékánjával, valamint Fehér Péterrel, a Budapesti Covinus Egyetem posztgraduális és executive programokért felelős dékánjával beszélgettünk. Korábban mindketten tanszékvezetőként, intézetvezetőként irányították egyetemükön az informatikai képzést. Véleményük abból a szempontból is érdekes volt, hogy a Corvinuson már érezhetők a modellváltás hatásai, míg a BME az állami fenntartásban maradt egyetemek lehetőségeit mutatja.

A beszélgetés időnként meglepő kanyarokat vett, kiderül belőle például, hogy attól, mert valaki informatikus-mérnök vagy gazdasági informatikus szeretne lenni, még nem biztos, hogy rendelkezik a manapság annyit emlegetett digitális skillekkel. A két dékán kísérletet is tesz arra, hogy meghatározza: milyen képességekkel kell kikerülnie az iparba egy egyetemet végzett informatikusnak, és milyen digitális képességekkel kell rendelkeznie egyre több munkavállalónak a vállalatvezetőtől a "tisztasági managerig". Ennek kapcsán kiderül az is, miért gondolják fontosnak a BME-n és a Corvinuson, hogy minél több hallgató jusson el az MSc diplomáig, sőt a PhD-ig, és hogyan lehet ellensúlyozni a piac elszívó hatását. Ennek kapcsán szóba kerül az is, hogy vannak-e feladatai a magyar IKT-ipar szereplőinek a hazai szakmai utánpótlásképzéssel kapcsolatban.

Zárásként arra kértük a két szakembert, fogalmazza meg egyetemi ideálját. A beszélgetést ajánljuk mindenkinek, aki szeretné látni, milyen utánpótlásra építhet a közeljövőben.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Közösség & HR

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.