Az a legéletképesebb, aki gyorsan tud alkalmazkodni. És ez a szinte követhetetlen sebességgel változó IT-világban is így van. A VISZ alelnökének, Strausz Györgynek az írása.

A Vezető Informatikusok Szövetsége rendszeres fórumot indít CIO-knak a Bitporton. Számtalan nemzetközi szaklap foglalkozik a szakma problémáival, mégis fontosnak érezzük, hogy legyen egy felülete az itthon dolgozó szakembereknek, hogy a helyi problémák és tapasztalatok is kaphassanak publicitást. Mért tartjuk fontosnak ezt?

A tudás a megosztással is gyarapszik
Közel két évtizede, hogy megalakult a nagyvállalati informatikai vezetőket tömörítő szakmai szervezet, a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ), melynek szakmai munkáját 2009-től a közelmúltban elhunyt Braun Péter irányította, aki épp ma lenne 80 éves. Megtiszteltetés számomra, hogy az elmúlt nyolc évben operatív titkárként segíthettem a munkáját.
Nem véletlenül tekintették a hazai CIO szakma doyenjének. Ha valaki, akkor ő valóban megtestesítette azt az informatikai vezetőt, aki képes a változásra, és nyitott az új irányokra. Valószínűleg éppen ezért volt számára kiemelten fontos a tudásátadás is. Vallotta, hogy a VISZ-ben felhalmozott tudást szélesebb körben is terjeszteni kell. Kezdeményezésére vállalt a szervezet aktív szerepet a hazai informatikai felsőoktatásban is. A tagok elvitték az egyetemekre az iparági tapasztalataikat, onnan viszont új inspirációkkal tértek vissza.
De hasonló okokból kezdeményezte azt is, hogy a gyerekek programozást tanuljanak, így indult el az az első, közösen megálmodott programozó tábor, amely ma már minden iskolai szünetben indít képzéseket.

Az Ő szellemében indítjuk útjára ezt a fórumot. Osszák meg önök is kollégáikkal tudásukat, és tanuljanak tőlük.

Fainné Lacsny Éva, a VISZ operatív titkára.

A digitális világ alapvető természete, hogy az információ bárhol, bármikor és a keletkezését követően minél gyorsabban eljuthasson bárkihez. Ezzel lehetővé teszi az emberi faj folyamatos tanulását, ami az alkalmazkodás egyik feltétele. Hadd idézzem fel Charles Darwin talán legismertebb mondását: „It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.” Azaz nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legjobban tud alkalmazkodni a változásokhoz.

Az alkalmazkodásnak pedig az egyik fontos – ha nem a legfontosabb – eszköze a tudásmegosztás, amely gyorsíthatja a változások feldolgozását, azaz javítja az alkalmazkodóképességünket.

A digitális átalakulás tanulás is

Manapság különösen felértékelődött az, hogy mely vállalat hogyan tud alkalmazkodni, hiszen a magyarországi cégeknél is elkezdődött a digitális átalakulás. Habár ebben a hazánkban jelen lévő multinacionális nagyvállalatok járnak az élen, folyamatosan zárkózik fel a kkv szektor is.

Ennek a folyamatnak a gyorsasága, az új technológiák adaptálásának sikeressége már csak azért is kulcskérdés, mert egyre több magyar vállalat lép ki a nemzetközi piacra – sokszor egy-egy új technológia szakértőjeként –, amely egyébként tovább serkenti a hazai változást.

Ez óhatatlanul hat a magyarországi CIO-közösségre is. Bár a hazai piac kicsi, és jó ideig inkább a helycserés változások jellemezték a szakmai közösséget, az utóbbi néhány évben látványosan megjelent a fiatalabb generáció is az informatikai vezetői pozíciókban. Ők azok, akik már ebbe az „informatizált” világába születtek, természetes közegük az internet, természetes számukra szinte minden digitális eszköz.

Szerepük nagyon fontos, hiszen szemléletük hat majd a vállalatokra is, és gyorsítja-gyorsíthatja a digitális átalakulás folyamatát.

Ismét változik a CIO szerepköre...

A CIO-k szerepe gyökeresen megváltozott az elmúlt években – és nem először, mióta ez a pozíció létezik. Ezt azonban el kell fogadni, hiszen a világ is változik. A fejlődés gyorsulása és az informatika teljes kommercializálódása fenekestől forgatta fel a vállalatok korábban bevált működési modelljeit.

A CIO-k elsődleges feladata éppen ezért a jövőben sokkal inkább az lesz, hogy lehetőségeket teremtsenek a kívülről megszerezhető tudások és szolgáltatások nagyvállalati rendszerekbe történő integrációjára, amivel párhuzamosan háttérbe szorulnak a belső szolgáltatásfejlesztések. Ez azonban új szemléletet kíván, és új feladatokat is hoz létre. Meg kell nyitni az eddigi zárt rendszereket, hogy a vállalati szolgáltatások közelítsenek a hétköznapi életben megszokottakéhoz. Ezeknek a hatékony és biztonságos kialakítását a CIO-nak már nem a legfőbb tudás birtokosaként, hanem amolyan „karmesterként” kell irányítania. Olyan vezetőnek kell lennie, aki megtalálja a különböző hangszerek (eszközök) közötti összhangot, és képes azt stratégiailag finomhangolni is.

A feladat végső soron már nem az IT irányítása, hanem a fogyasztói igények minél gyorsabb és hatékonyabb kielégítése – természetesen továbbra is minél alacsonyabb költségek mellett.

Ez határozza meg a jövőképet is

És hogy ennek tükrében mi foglalkoztatja ma a CIO-kat? Olyan szakmai és személyes kérdések, melyek azonban szorosan összefüggnek.

Strausz György alenök,
Vezető Informatikusok SZövetsége

A legfőbb kérdés valószínűleg, hogy maradnak-e a vállalat IT-szervezetének élén, vagy üzleti területről érkező új funkciók kicsavarják kezükből a marsallbotot. A különböző digitális CxO funkciók megjelenésével ugyanis reális lehetőséggé vált, hogy az IT decentralizálódik – számtalan erre utaló jel van, például az árnyék IT terjedése –, azaz több kézbe kerül a vállalati IT-igények kielégítésének irányítása. Sok helyen ugyanis már közel sem a mély technikai tudás a fontos: a feladat ugyanis a digitális világ bárki számára elérhető/megérthető szolgáltatásainak kiaknázása az üzleti dinamika növeléséhez.

De meg tud-e újulni a CIO? Tud-e az üzlet fejével gondolkodni? Vagy máshonnan nézve: technikai felkészültségét át tudja-e fordítani üzleti versenyelőnnyé? Át tudja-e alakítani vállalata IT-szervezetét úgy, hogy a jól képzett techikből az üzleti folyamatok és igények professzionális kiszolgálójává váljon? Van-e erre az átalakításra elég ideje és támogatása? És a legfőbb kérdés: képes-e a megújulásra?

A fórummal a megújulásban szeretnénk segíteni.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.