Beszámolónk második része a Bitport tavaszi CIO Hungary konferenciájáról, melynek fő témája ezúttal a digitális átalakulás volt.

A május 5-6-án rendezett CIO Hungary fókuszában azok a diszruptív technológiák és üzleti modellek álltak, amelyek a szemünk előtt bontják le és átalakítják át a meglévő módszereket. A konferencia előadásai jórészt erre az átalakulásra fókuszáltak, különös tekintettel az átalakulás lehetséges üzleti hozadékaira.

Az esemény csütörtöki keynote előadását Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató, az MTA levelező tagja tartotta, aki a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és az Európai Tehetségsegítő Tanács elnökeként is beszélt a biokémia és a hálózatkutatáshoz, illetve a hálózatkutatás és a tehetséggondozás kapcsolatáról, amelynek egyik központi kérdése a digitális átalakulás és annak hatásai.

Nem a chip a lényeg

A konferencia pénteki napját Ságvári Bence, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának osztályvezetője nyitotta meg előadásával, Az algoritmusra táncoló világ veszélyei és lehetőségei címmel. A szociológus kutató prezentációja azt a folyamatot járta körül, amelynek során a nagy adatból (big data) valódi, a vállalatok, kormányzatok vagy egész társadalmak számára is felhasználhatnak információ és tudás lehet.

Ezzel kapcsolatban alapvető követelmény, hogy meg tudjuk állapítani, valójában mire vonatkozik az adat és az elemzés eredménye, de ugyanilyen fontos probléma az adatokhoz való hozáférés is, illetve annak a veszélye, hogy az algoritmusok tovább vihetik az azokat létrehozó szervezetek vagy társadalmak rossz logikáit. 

A digitális átalakulás ismét felveti azt a kérdést, hogy létezhet-e kutatás és elemzés elmélet nélkül - másképpen fogalmazva, vagy az adat a megfelelő modell hiányában tényleg csak zajnak számít, vagy elég lehet a korreláció a feltételezett oksági kapcsolatok meghatározása nélkül is.
 


A gyakorlatban is működő új megoldások alapján igen, ami klasszikus (marketing)területeket tesz túlhaladottá a hagyományos kategóriák másodlagossá vagy feleslegesé nyilvánításával. A klasszikus paradigma szerint ugyanis a korreláció önmagában még nem jelent oksági kapcsolatot, de a big data/algoritmus paradigma értelmében az adatok hipotézis nélkül is elemezhetők.

Új megközelítés vadonatúj kockázatokkal

Mindennek veszélye, hogy a hagyományos mintavételen alapuló módszerek helyett a megismerés, elemzés és optimalizálás kiterjesztését jelenti a teljes sokaságra, ám a nagyon nagy, de a teljes populációra nézve torzított minta sok esetben károsabb, mint egy kicsi, reprezentatív minta vizsgálata.

További probléma, hogy az adatot a digitális korszak olajának nevezik, de ebből az is következik, hogy lesznek "adatgazdagok" és "adatszegények", az adatok mennyiségének növekedése pedig ártendezi az erőviszonyokat az üzlet, kormányzatok, tudományos szereplők és végső soron az emberek között. Tény, hogy a fejlődés irányának meghatározása, az adatok legnagyobb része, a feldolgozói tudás és kapacitás már mai is szinte kizárólag nagyvállalatok kezében van.

Nem titok, hogy az új algoritmusok célja minden esetben a hatékonyság növelése, ám azok, akikre az algoritmusok vonatkoznak, nem értik azok működését. Ez a működés ráadásul titkos, senkinek sem hozzáférhető, ami komolyan felveti az algoritmus auditok igényét.

A bekódolt hibákra épülő algoritmusok ugyanis komoly társadalmi problémákat okozhatnak, ha leképzik az uralkodó társadalmi attitüdöket és sztereotipiákat, ezzel pedig matematikai-statisztikai alapon termelik újra a rossz társadalmi attitüdöket. De ott van a Facebook példája is, ahol a rendszer automatikusan meghatározza, hogy a valóság mely részeit nem láthatjuk, csak mert saját algoritmusa szerint nincs rájuk szükségünk.

Ősszel újra jön a CIO Budapest!

A Bitport hagyományosan vidéken - ezúttal Zalakaroson - rendezett konferenciájára ezúttal 130 nagyvállalati informatikai vezető és a pénzügyi vagy gazdasági területen dolgozó, de IT-beruházásokról döntő vállalati felsővezető regisztrált, ezzel a CIO Hungary ismét megerősítette vezető szerepét a hasonló tematikájú hazai rendezvények között. A konferencia teljes programjában összesen húsz előadás és panelbeszélgetés kapott helyet, amelyeket most is elektronikusan lebonyolított, anonim szavazásokkal gazdagítottunk, hogy a szakmai közönség véleményének felmérésével átfogó képet adjunk a hazai CIO-társadalom álláspontjáról - ezekből válogatunk majd beszámolónk következő részében.

A kétnapos, tavaszi CIO Hungary mellett ősszel is alkalmat teremt Magyarország legfelkészültebb IT-vezetőinek eszmecseréjére. Egynapos fővárosi konferenciánk, a CIO Budapest programjának fókuszában az idén is a napi gyakorlatban is felhasználható technológiák állnak majd, ennek részleteit a CIO Hungary statisztikáival együtt az események folyamatosan frissülő oldalán tesszük közzé.

Piaci hírek

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.