A vezérigazgatót a Handelsblatt faggatta iparpolitikáról, felhőről – és az SAP jövőjéről. A fejlesztéseken nem spórolnak, sőt!

Terjedelmes interjút készített a német Handelsblatt Christian Kleinnel, az SAP vezérigazgatójával. Klein, aki tavaly április óta egyedül vezeti a vállalatot, ellentmondásos időszakon van túl. A felhős üzlet hasít, míg a vállalat tőzsdei teljesítménye elmarad a konkurensekétől. A Handelsblatt erre az ellentmondásra is rákérdezett.

Nem kérdés: a felhő a jelen és a jövő

Az ma már nem kérdés, hogy a felhő a jövő. A kérdés, legalábbis a Handelsblatt szerint, hogy ez elég-e egy vendor sikeréhez. Az interjúban felhozzák a vállalat tavalyi bejelentését, mely szerint a világjárvány miatt az SAP is többet fektet a felhős fejlesztéseibe. Október végén Klein jelentette be, hogy feladják középtávú bevételi céljaikat, és a vállalat minden szabad erőforrását a felhős fejlesztésekre fordítják. A tőzsde finoman szólva nem fogadta kitörő örömmel a hírt: szinte azonnal 13 százalékos árfolyamzuhanással reagált.

Nem volt szép nap, ismerte el most a vezérigazgató. De szerinte jól döntöttek, mert közép- és hosszabb távon ez jó az ügyfeleknek, és ez jó az SAP-nak is. Magyarázata szerint a változásra reagálni kell, és most ez a felhő. "Biztos vagyok benne: hosszú távon az SAP a világ egyik legnagyobb felhős vállalata lesz" – mondta.

A riporter ellenveti, hogy ilyen összefüggésben korábban az Amazon vagy a Microsoft került szóba, és nem az SAP. Klein szerint azonban az SAP olyan területeket fed le, melyek ma a legnagyobb kihívást jelentik az ügyfeleiknek globálisan: ellátási láncok, éghajlatváltozás, a munka jövője... És ezekre a területekre az SAP-nak van jó megoldása.

Csakhogy az ügyfelek mérsékelten elégedettek, veti ellen a Handelsblatt. Klein azonban nem jön zavarba, szerinte az ügyfelek elégedettsége jelentősen javult, köszönhetően annak, hogy a fejlesztésekben és az értékesítésben a korábbinál nagyobb szerepet kap az ügyfél-elégedettség. Új képzési program bevezetésén dolgoznak, hogy jobban átmenjen a know-how a fejlesztéstől az értékesítéshez. Illetve keresik az új követelményekhez illeszkedő új tehetségeket. És már kaptak is visszajelzést, hogy az irány jó. "Innovációra koncentráló cég vagyunk, amely a kutatás-fejlesztésbe fektet be" – mondta Klein. Ugyanakkor megvédte a korábbi nagy bevásárlásokat is. Jó felvásárlások voltak, mondta, de szerinte azokat gyorsabban kellett volna integrálni egy egységes platformba.

Bár a befektetők még mindig bizonytalanok (miközben a vállalat ebben az évben negyedévről negyedévre javította az előrejelzéseit), Klein azt mondta, nem akarnak pályát módosítani. Még legalább két negyedév kell ahhoz, hogy a változtatások beérjenek. A nyereségesség javítását azonban csak 2023-ra ígéri a vezérigazgató.

A vállalat jövőre sem tervezi a költségek csökkentését, hogy javítsa a nyereségességet; sőt a kutatás-fejlesztési kiadásokat még növeli is. És minél nagyobbra nő a cég, annál jobb lesz a szolgáltatásai méretgazdaságossága, mondta Klein, aki szerint ez a felhőben kritikus kérdés.

Egy csipetnyi szakpolitizálás: a szomszéd fűje

Az interjúból kiderül, Kleinkék szerint Németország sem foglalkozik a helyén a digitalizációval. A választások kapcsán szorgalmazták egy digitális minisztérium felállítását, amelybe össze lehetne vonni a szövetségi szintű digitális törekvéseket, és arra egységes és átlátható költségvetési keret lenne. Mint mondta, sokan még mindig nem veszik észre, hogy mekkora változás előtt állunk, ami nemcsak a gazdaságot forgatja fel az új üzleti modellekkel, hanem a közigazgatást is.

Ezzel kapcsolatban egyébként Kleinből is előtör a "szomszéd fűje" effektus. Azzal példálózik, hogy az SAP világszerte dolgozik a közszférának, az USA-ban például digitalizált szolgáltatások sorát nyújtják különböző minisztériumoknak. Ezzel szemben Németországban gyakran hiányzik a bátorság és a készség az ilyen szolgáltatások bevezetésére.

A teljes német nyelvű interjú itt olvasható.

Cloud & big data

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.